Home Duurzaam Niet alleen babyluiers in de speciale recyclebak

Niet alleen babyluiers in de speciale recyclebak

0

Op verschillende plaatsen in Oost staan tijdelijk luierrecyclebakken. Ze blijken niet alleen bestemd voor baby luiers. Ook veel ouderen gebruiken incontinentieluiers. Navraag bij Procter&Gamble die de proef organiseert blijkt dat ook ouderen die incontinentieluiers gebruiken mee kunnen doen aan de proef. Op de bakken staat duidelijk ‘Verzamel alle luiers hier’. (Update)

De fabrikant van onder meer Pamperluiers laat weten dat  recyclingtechnologie alle typen absorberende hygiëneproducten kan verwerken. ‘Als merk dat baby luiers produceert, wil Pampers ouders en maar ook bijvoorbeeld ouderen een geavanceerde manier bieden voor het inzamelen en recyclen van gebruikte luiers. In de toekomst willen we al het luierafval opnemen in het recyclingprogramma, maar we willen eerst meer leren over consumentengedrag.’

Eerste in zijn soort
De inzamelingspilot, die deze week  in Oost en Zuidoost werd gelanceerd, is wereldwijd de eerste in zijn soort. De pilot is een cruciale stap om luierrecycling tot leven te kunnen brengen in Nederland en biedt een geavanceerde techniek om gebruikte luiers in de toekomst te recyclen.

Luierafval van alle merken
Ongeveer 200 gezinnen kunnen meedoen aan de inzamelingspilot. Ouders kunnen luierafval van alle merken deponeren in de bakken op locaties die zij vaak bezoeken, zoals kinderdagverblijven en drogisterijen. De luierrecyclebakken kunnen door ouders worden geopend met de speciale Pampers Recycling app. Daarnaast laat de app zien waar de dichtstbijzijnde bak staat en wordt de positieve bijdrage aan het milieu bijgehouden.

Grote bereidheid
Recent onderzoek onder Nederlandse ouders laat zien dat bijna 70 procent zou meedoen aan een luierrecyclingproject en dat 82 procent van de Nederlandse ouders het niet erg zou vinden om luierafval te scheiden van het andere afval. Daarnaast geeft de helft van de Nederlandse ouders aan dat zij luierrecycling primair de verantwoordelijkheid vinden van luierproducenten. Dit past in de plannen van de Nederlandse overheid om de maatschappij en het bedrijfsleven om te vormen tot een circulaire economie waarin alle grondstoffen in 2050 recyclebaar moeten zijn.

Geavanceerde luierrecyclingtechnologie
Door middel van een geavanceerde luierrecyclingtechniek wordt met hoge temperatuur en stoom  menselijke ontlasting gescheiden van de materialen: het steriliseert de producten en neutraliseert de geur. Een mechanisch systeem scheidt plastic, cellulose en super absorberend materiaal van elkaar. Deze grondstoffen worden gebruikt om nieuwe materialen mee te produceren.

Om luierrecycling tot een succes te maken, wordt nu de eerste stap geïntroduceerd: leren hoe luierafval het beste ingezameld kan worden en hoe luierinzameling opgeschaald kan worden in samenwerking met ouders, retailers en gemeenten.