Home Gemist Als het aan GroenLinks ligt wordt IJburg vuurwerkvrij

Als het aan GroenLinks ligt wordt IJburg vuurwerkvrij

Nog voor komende jaarwisseling wil burgemeester Halsema een onderzoek naar het draagvlak onder de bewoners van een vuurwerkvrij Amsterdam. De fractie GroenLinks van Oost wil daarop niet wachten. De komende vier weken moet via een digitale poll duidelijk worden wat IJburgers vinden van vuurwerk rond de jaarwisseling.

De komende maand kunnen bewoners van IJburg reageren op de vraag hoe zij de jaarwisseling op IJburg willen vieren: vuurwerkvrij, vuurwerkvrij met een georganiseerde vuurwerkshow of vuurwerkvrij met een centrale plek voor consumentenvuurwerk en een georganiseerde vuurwerkshow of ongewijzigd ‘met vuurwerk’. GroenLinks organiseert een informatiemiddag op het winkelcentrum van IJburg en half december worden de uitslag en de vervolgstappen bekend gemaakt. Als er onder bewoners voldoende draagvlak is voor een vuurwerkvrij eiland, dan wordt IJburg mogelijk als eerste gebied in Amsterdam vuurwerkvrij.

Tijdens Oud en Nieuw vinden er verstoringen plaats van de openbare orde en raken veel mensen en dieren gewond door vuurwerk. Het gaat gemiddeld om 11.000 incidenten per jaarwisseling, veroorzaakt door onder meer vuurwerk, brandstichting, vernieling en openlijke geweldpleging tijdens de jaarwisseling.

De overheid heeft dit jaar besloten dat gemeenten zelf de vrijheid, verantwoordelijkheid en bevoegdheden hebben om inwoners te stimuleren en te ondersteunen bij het organiseren van alternatieve vuurwerkactiviteiten. Ondanks de maatregelen die landelijk genomen worden, zoals bijvoorbeeld aangepaste tijden voor het afsteken vuurwerk, blijft het aantal incidenten tijdens de jaarwisseling onverminderd hoog.

8 REACTIES

  1. @Hans Verhoog: Kennelijk zijn er in IJburg niet veel mensen die denken zoals U. Volgens de huidige stand van de enquete wil 77 procent zelf vuurwerk af blijven steken. Overigens getuigt de term ‘achterlijke gewoonte’ mijn inziens van een hoog gehalte aan intolerantie en arrogantie bij U.

  2. Leven en laten leven. Een paar uurtjes geknal per jaar gaat toch echt niemand kapot aan. Iets met tolerantie enzo. Blij dat ik weg ben uit die stad. Zet er maar een grote muur omheen met wachtposten en hou al die (groen)linkse droeftoeters en antifa lui maar binnen die poorten en oh ja ook gelijk alle anti zwarte Piet kneusjes aub. Dan kan de rest van Nederland weer normale traditionele feestjes vieren.

    • sorry maar paar uurtjes per jaar? was dat maar waar! er worden nu al elke dag mega bommen afgestoken, kinderen bang, huisdieren bang! ik hoop dat het echt snel wordt afgeschaft en graag op ijburg als eerste!

      • @enith: Het is verboden om nu al vuurwerk af te steken. Wat denkt U te winnen met een verbod op het afsteken van vuurwerk op 31-12 tussen 18 en 2 uur?

  3. Huh? De pagina met de poll is uit de lucht gehaald. Wat is dit? Stond het resultaat de groene ayatollahs niet aan wellicht?

  4. @enith: Het is verboden om nu al vuurwerk af te steken. Wat denkt U te winnen met een verbod op het afsteken van vuurwerk op 31-12 tussen 18 en 2 uur? Zou U niet liever zien dat er beter wordt gehandhaafd op bestaande regels?

Laat een reactie achter

Please enter your comment!
Please enter your name here