Home Rob Zwetsloot Altijd bereikbaar

Altijd bereikbaar

0

En ik merk dat ik ouderwets ben, hopeloos ouderwets en dat wou ik graag zou houden. Dat komt omdat ik nooit aan de ifoon, smartfoon of hoe ze die verslavende apparaten ook noemen, ben begonnen. Ik ben de laatste van een uitstervend ras. Mij zal je niet starend op een van die moderne telefoons als een zombie mensen omver zien lopen op de Dappermarkt of slingerend op de fiets mijn leven zien riskeren in de Javastraat, die trouwens van zichzelf al gevaarlijk genoeg is. Sterker nog, de spaarzame keren dat ik het krot waarin ik eenzaam mijn dagen slijt verlaat ben ik helemaal niet bereikbaar.

Bereikbaarheid is voor watjes. De mobiele telefoon die ik bezit, een model uit de vorige eeuw  waarmee ik alleen gebeld kan worden, laat ik thuis. Verbaasd zie ik de rest van de mensheid overal en altijd maar op hun schermpje kijken. Verslaafd gemaakt door het grootkapitaal, volledig afhankelijk van dit ieder levensgeluk bedervende technologisch speeltje. Zie ze lopen. Strakke gezichten, zenuwachtig, nerveus, gespannen, gestrest. Een leven zonder hun mobiel kunnen ze zich niet voorstellen. Ieder moment kan iemand ze proberen te bereiken. Of is er nieuws op facebook, twitter, instagram, linkedin of hoe ze allemaal heten.

Altijd bereikbaar. Heel belangrijk. Doodvermoeiend. Slaven van de technologie. Ik ben buitenshuis niet bereikbaar. Vrijwel nooit. En dat bevalt me prima. Ik geniet van de schoonheid van de stad, de geluiden, van de bonte mengeling van inwoners, van de bloeiende natuur, de spelende honden, spinnende katten, en zingende vogels en hoop dat het iedere dag rokjesdag is. En ik voel me een heel belangrijk man. Want belangrijke mensen zijn altijd moeilijk te bereiken. Dat is les 1 in een belangrijk man zijn.

Probeert u Mark Rutte maar eens te bellen, of koning Wim Lex, of de burgemeester of uw favoriete schrijver of bekende Nederlander. Die zijn te belangrijk om zomaar met iedereen te communiceren. En zo voel ik mezelf ook zonder iiPhone, smartfoon of hoe die dingen ook mogen heten. Te belangrijk om zomaar met iedereen te communiceren. Want bereikbaarheid is voor watjes.

En het is maar dat u dat weet…