Home Amstel- en Bajes Kwartier Amstelkwartier dit jaar middelpunt Dag van de Architectuur

Amstelkwartier dit jaar middelpunt Dag van de Architectuur

0

Na succesvolle eerdere edities langs de IJ-oevers en in de Buiksloterham, strijkt de Dag van de Architectuur dit jaar neer in het Amstelkwartier en omgeving: een gebied volop in ontwikkeling. Tal van gebouwen openen op zondag 18 juni hun deuren die normaal voor bezoekers gesloten blijven. Een bezoek aan dit nieuwe stukje stad tijdens de Dag van de Architectuur laat je kennismaken met een bijzonder stukje Oost.

Dit jaar zijn de indrukwekkende transformaties van het Amstelkwartier en de omgeving zichtbaarder dan ooit. Wat voorheen een overwegend werkgebied was, transformeert zich nu in een rap tempo naar een bruisend woon-werkgebied. Maar liefst twintig verrassende gebouwen openen hun deuren, waaronder De Bijlmerbajes, een voormalige gevangenis en tegenwoordig het verblijf van onder andere The Refugee Company en Broedplaats Lola Lik. Bezoekers kunnen ook de hoogte opzoeken in de Rembrandt Tower. Met 35 etages is deze wolkenkrabber van 150 meter de hoogste van Amsterdam. Als een statige poort markeert hij het omliggende gebied. Het onmisbare hoofdkantoor van Waternet is ook te bezichtigen. Het is en markant ontwerp van tweelingtorens van de hand van architectenbureau AHH van Herman Hertzberger.

Amstelkwartier
Het hoofdkantoor van Waternet

Genomineerde zelfbouw appartementen
Iets verderop liggen de charmante en unieke (zelfbouw)appartementen aan de Amstel. In Amstelloft, één van de tien genomineerden voor de Amsterdamse Architectuur Prijs 2017, ervaren bezoekers de open ambiance van de 5,5 meter hoge appartementen. Ook de Lofts aan de Amstel van Studioninedots zijn een lust voor het oog met de glazen façades en golvende witte balkons. De ingenieurswoning uit 1913, van de voormalige Zuidergasfabriek, is een historische pareltje en huisvest nu Café tHUIS aan de Amstel. Het Rijksmonument vormt een opmerkelijk contrast met de nieuwbouw in de nabije omgeving. Vanuit de metro richting Zuid-Oost is hij bijna niet te missen: De Booster Station-Zuid. Bij dit futuristisch ogende, opvallende gebouw ontdek je hoe het rioolwater van Amsterdam wordt weggepompt.

De Rembrandttoren

Rondleidingen, fiets- en boottochten en meer
Tijdens de Dag van de Architectuur worden bezoekers rondgeleid door architecten, stedenbouwers, ontwerpers, bewoners en gebruikers en ontdekken zij zo de visies achter bouwwerken en het gebied. Waarom is de nieuwe wijk zo ingericht? Waarom is er voor deze bebouwing gekozen en hoe kwam men tot het ontwerp? Dit programma wordt aangevuld met interessante lezingen, wandelingen, fiets- en boottochten. De Dag toont zo de bijzondere architectuur van het Amstelkwartier en schetst een beeld van de toekomst van het gebied.

Versnellingslocatie Amstelkwartier en omgeving
Amsterdam zet tot 2025 in op een versnelde realisatie van ruim 50.000 woningen. Het Amstelkwartier is een van de bouwstenen van deze enorme woningbouwopgave. Zo wordt het voormalige bedrijventerrein langzaam getransformeerd naar een gemengd woon-werk gebied.

www.dagvandearchitectuuramsterdam.nl

Amstelkwartier overzicht

Amstellofts