Home Duurzaam Amstelkwartier krijgt oplaadhaven voor elektrische rondvaartboten

Amstelkwartier krijgt oplaadhaven voor elektrische rondvaartboten

0

Oost krijgt toch zijn oplaadhaven voor elektrische rondvaartboten. Niet in het Oostelijk Havengebied, maar bij het Amstelkwartier. Eerder haalde stadsdeel Oost, na protesten van bewoners, een streep door de plannen voor zo’n jachthaven aan de Borneosteiger. In mei komen de steigers voor 65 boten er in het zijkanaal van de Duivendrechtse vaart bij de Daniël Goedkoopstraat.

E-Harbour Amstelkwartier bij de Daniël Goedkoopstraat bestaat uit hoogwaardige ligplaatsen voor elektrisch aangedreven passagiersvaartuigen. Deze ligplaatsen zijn bij uitstek geschikt voor rederijen met elektrisch aangedreven sloepen, salonboten en rondvaartboten tot een maximale lengte van 20 meter. Met ‘Smart Charging elektra-infrastructuur’ kunnen deze passagiersvaartuigen snel en volledig worden opgeladen.

Om als commercieel bedrijf passagiers over de Amsterdamse wateren te mogen vervoeren, heb je een gemeentelijke exploitatievergunning nodig. De gemeente besloot vorig jaar om de vergunningen voor passagiersvaartuigen tot en met veertien meter vrij te geven. De passagiersvaart in die categorie moet van de gemeente in 2020 uitstootvrij zijn. Om in aanmerking te komen voor een exploitatievergunning moet je in het bezit te zijn van een officiële ligplaats voor een passagiersvaartuig. De gemeente verschaft géén nieuwe ligplaatsenvergunningen voor stadsdeel Centrum. Daarmee is het aantal ligplaatsen voor dit type vaartuigen beperkt. Er zal dus grote behoefte zijn aan nieuwe ligplaatsen waar ‘elektrisch getankt’ kan worden.

De nieuwe haven ligt op een gunstige plaats, dichtbij het centrum en zo’n 3,5 kilometer vanaf museum de Hermitage. Maar ook de andere kant op, richting het zuiden over de Amstel, is aantrekkelijk voor rondvaart- en salonboten.