Home Overzicht Amsterdam Dance Event: het evenement der evenementen

Amsterdam Dance Event: het evenement der evenementen

0
ADE 2016: Legendes Tiësto en Hardwell geven een speciale B2B in de Ziggo Dome.

De temperatuur daalt, het regent weer en er liggen al pepernoten in de winkel. Kortom, de zomer is voorbij. Veel mensen verheugen zich al op de komst van Sint-Maarten, Sinterklaas, Kerst en Oud & Nieuw. Ik daarentegen ben een ander geval. Ik kijk uit naar het evenement der evenementen: Amsterdam Dance Event.

Tekst Ross Slotboom | Foto’s ADE | IJopener

De ‘Dance-scene’ heeft een grote invloed op Amsterdam en omgekeerd. Toch krijgen veel mensen nog altijd een groot vraagteken boven hun hoofd als ze termen als ADE (Amsterdam Dance Event), EDM (Electronic Dance Music), DJ (Diskjockey)  of B2B (Back to back: twee DJ’s die samen draaien) horen.

Wereldartiesten
Veel van de top-DJ’s/producers van de wereld komen uit Nederland. Dat is ook niet zo gek als je bedenkt dat ADE al sinds 1995 een van de grootste evenementen is op het gebied van Dance-muziek. Dit jaar duurt ADE van 18 tot en met 22 oktober. Gedurende vijf dagen zijn er overdag door de hele stad conferenties waar wereldartiesten als Martin Garrix, Armin van Buuren, Hardwell, David Guetta en vele anderen samen met hun managers de stand van zaken in de Dance-wereld bespreken. Én lezingen geven aan opkomende artiesten en geïnteresseerden over hoe zij hun muziek maken. Maar zodra de zon zakt, begint waar ADE het meest bekend om staat: de feestjes.

Vorig jaar vonden er tijdens ADE evenementen plaats op 140 locaties/‘venues’ waaronder de ArenA, de RAI en de Ziggo Dome. Dit jaar stijgt dat aantal naar 200. De verwachting is dat er rond de 375.000 bezoekers komen, inclusief 2.200 artiesten. Tijdens ADE wordt de uitslag bekend gemaakt van de wereldwijd beroemde DJ Mag top 100 DJ’s poll. Deze poll bepaalt wie er dat jaar de nummer 1-DJ van de wereld is. En al neemt niet iedereen deze verkiezing meer heel serieus, toch trok de bekendmaking van de uitslag vorig jaar in de Heineken Music Hall (nu: AFAS Live) rond de 5.000 bezoekers.

Ze zijn niet te missen tijdens ADE: de zwart-gele vlaggen en kubusjes door de stad.

ADE in Oost
In ons eigen vertrouwde Amsterdam-Oost zijn er dit jaar op meerdere locaties ADE-evenementen te vinden. Zo heeft Club Panama op alle vijf de dagen meerdere events in de genres Techno, House en Trance. In de Recycle Lounge Gallery Club op het Zeeburgereiland zijn er gedurende heel ADE feestjes, zoals bij de openingsdag op 18 oktober de ADE-Beat Boutique Showcase. Ook op locaties als Amsterdam Roest, Studio/K, het Muziekgebouw aan ‘t IJ en de Q-Factory is meer dan genoeg te doen.

In ons eigen vertrouwde Amsterdam-Oost zijn er dit jaar op meerdere locaties ADE-evenementen te vinden.

Een van de highlights die ons stadsdeel mag hosten, is Revealed Day Congres in de Q-Factory. Revealed, het platenlabel van de meerdere malen tot nummer 1 verkozen DJ/producer Hardwell, host voor het eerst haar eigen ADE Playground-event waar congressen en lezingen hand in hand gaan met feestjes en DJ-sets.

En als congressen totaal je ding niet zijn, hoef je niet te treuren. Want in dezelfde Q-Factory is voor de Hardstyle-fans veel hards te horen én te hakken tijdens Jebroer presents: Paranoia. Jebroer kreeg bekendheid met de hit Kind van de Duivel. Als je van de wat meer melodieuze Trance bent, is er in Panama Luminosity ADE met de legende Ferry Corsten als special guest performer. Voor ieder diertje dus zijn of haar pleziertje.

Busladingen bezoekers
Events als ADE trekken busladingen bezoekers uit de hele wereld, maar de vaak gelegde link tussen EDM- en Dance-feesten en het gebruik van drugs, houdt ook veel mensen weg uit de scène. Dat is ook niet zo gek als je de cijfers bekijkt. In een doorsneeweek telt Amsterdam rond de dertig aanhoudingen in verband met drugs, maar tijdens ADE stijgt dit cijfer naar rond de honderd. Ondanks de ruime verdriedubbeling valt dit, gezien het enorme aantal bezoekers, nog best mee. Dat er drugs worden gebruikt is een feit, maar de meeste ADE-bezoekers zijn gewoon liefhebbers die van de muziek willen genieten.

Wij Amsterdammers hebben mazzel dat dit evenement der evenementen bij ons om de hoek is. Ik raad iedereen aan, ook wie weinig weet van de EDM/Club-scène, om er gewoon op uit te gaan tijdens ADE en een club, een conference of een pop-up store binnen te lopen om de ADE-sfeer mee te pakken. Mocht je het niks vinden, dan ben je lekker snel weer thuis. Ík heb in ieder geval vijf dagen lang mijn ‘Dance’-schoenen aan en de week van mijn leven, zonder drank en drugs. It’s party time!

Elk feestje heeft special effects, ook de ‘DJ Mag top 100’-uitreiking.