Home Overzicht Amsterdam Marathon, groots atletiekfeest in de zomerzon

Amsterdam Marathon, groots atletiekfeest in de zomerzon

0

In 190 landen was het grootse sportevenement live te volgen. Meer dan 40.000 deelnemers liepen de hele, de halve marathon of de 8 kilometer. En niet te vergeten de Kids Run op het Galileïplantsoen. Langs het parcours, ook in Oost, was van alles te zien en te beleven, van dj’s, sambabands tot vocale hoogstandjes. De zon wilde het ook allemaal meemaken en scheen volop. De Amsterdam Marathon was weer één groot sportfeest.

Foto’s Eddy Ellert

De top vijf van de TCS Amsterdam Marathon was dit jaar bijzonder snel. Maar liefst vijf atleten liepen onder de 2.06 en daarmee is Amsterdam één van de snelste marathons van de wereld.

Een grote groep atleten bleef vandaag lange tijd bij elkaar en de wedstrijd werd pas in de laatste kilometers beslist. De afvalrace van de kopgroep bestaande uit twintig lopers begon na het 30 kilometer punt bij de Watergraafsmeer. Onder andere favorieten Wilson Chebet en Tesfaye Abera konden het hoge tempo niet bijbenen. De top vijf ging er als een speer vandoor en zorgden voor een paar boeiende slotkilometers. In het stadion viel pas de beslissing.

Winnaar Lawrence Cheprono, die het tempo voortdurend bepaalde: ‘De race was goed onder controle. Na 30 kilometer ben ik gaan ‘pushen’ en in de laatste kilometer dacht ik pas aan de winst. Ik ben super blij’, aldus de Keniaan die een dik persoonlijk record noteerde.

Bij de vrouwen zat het parcoursrecord er ook in. De Ethiopische winnares Tadelech Bekele gaf na afloop aan last te hebben van haar buik, waardoor ze in de laatste vijf kilometer tijd moest toegeven. Desondanks was ze zeer tevreden met de winst en een nieuw persoonlijk record van 2.21.54.

De TCS Amsterdam Marathon ontving in het Olympisch Stadion om precies te zijn 44.643 deelnemers op de diverse onderdelen. Met een recordaantal van 127 nationaliteiten was de sfeer in en rondom het Olympisch Stadion overweldigend. De wedstrijd was live te volgen in 190 landen.