Home Overzicht Amsterdam sluit zich aan bij Alliantie Nederland Rookvrij

Amsterdam sluit zich aan bij Alliantie Nederland Rookvrij

0

De gemeente Amsterdam is als eerste gemeente in Nederland lid geworden van de Alliantie Nederland Rookvrij. Dat is een samenwerkingsverband van KWF, Hartstichting, Longfonds en andere publieke en private organisaties die zich inzetten om jongeren rookvrij te laten opgroeien. Als partner van de alliantie kan Amsterdam gebruik maken van ondersteuning, kennis en expertise voor het tabaksontmoedigingsbeleid van de stad.

‘Als gemeente willen we dat jongeren opgroeien tot gezonde Amsterdammers’, legt wethouder Zorg, Eric van der Burg uit. ‘Een verslaving aan roken draagt hier niet aan bij. We willen kinderen en jongeren laten zien dat roken niet gewoon is, dit doen we bijvoorbeeld door het realiseren van rookvrije sportvelden en schoolpleinen. Door lid te worden van de Alliantie Nederland Rookvrij kunnen we ons tabaksontmoedigingsbeleid extra kracht bijzetten.’

Een op de vier Amsterdammers rookt

Amsterdammers roken meer dan inwoners van de andere grote steden. Ruim een op de 4 (28 %) van de volwassen Amsterdammers rookt, dat zijn 175.000 mensen. Na een jarenlange daling van het aantal rokende jongeren in Amsterdam zien we dat deze trend nu stagneert; 19 % van de tweedeklassers en 35 % van de vierdeklassers in het voortgezet onderwijs heeft wel eens gerookt. Jongeren raken sneller verslaafd dan volwassen en van elke Amsterdammer die blijft roken overlijdt meer dan de helft aan de gevolgen ervan. Van alle Amsterdammers die roken, geeft ongeveer de helft aan hiermee te willen stoppen.

Sinds december heeft de gemeente Amsterdam een tabaksontmoedigingsbeleid. Voorkomen dat jongeren gaan roken en stimuleren dat meer Amsterdammers stoppen met roken zijn daarvan de speerpunten. Hiermee wil de gemeente het recht op rookvrij opgroeiende kinderen versterken en de Amsterdammers die willen stoppen hierbij helpen.