Home Overzicht Amsterdam Tigers vs Antwerp Phantons: Het uur van de waarheid

Amsterdam Tigers vs Antwerp Phantons: Het uur van de waarheid

0

In de Jaap Edenhal hangt zondagmiddag uren voor de wedstrijd al een koortsachtig sfeertje. Denk aan een verlaten Spaans dorpje voorafgaand aan een corrida. Hier in Oost gaat het om eervoller zaken dan barbaarse kunst. Toch is het vergelijkbaar. Ook een corrida kent drie fases. En in de Jaap Edenhal is het eveneens erop of eronder, al strijden de Tigers niet tegen stieren, maar tegen Vlamingen. Eerst de voorgeschiedenis.

Verslag Lewis Daniels

Het weekend begon anders dan gehoopt. Drie weken geleden versloegen de Tigers de Zoetermeer Panters met 7-4, maar die sloegen afgelopen vrijdag terug in eigen huis.

De eerste periode werd er niet gescoord. In de vijfentwintigste minuut deden de Panters dat wel en vier minuten later weer, 2-0. Toen viel de beurt aan Amsterdam. Maarten Brekelmans zette met een assist van Michael Mackie-Kwist de stand op 2-1. Drie seconden voor veertig minuten speeltijd gaf John Versteeg met een assist van Maarten Brekelmans tijdens een powerplay de meegereisde supporters nog meer hoop. 2-2. Alles was weer mogelijk. Helaas. Het waren alleen de Panters die nog scoorden, al liet dat op zich wachten en was daar eerst een powerplay voor nodig. Pas in de vijftigste minuut werd het 3-2. Acht minuten later was het weer raak. In de laatste seconde viel het vijfde goal voor Zoetermeer (een goal dat de zondag daarop bepalend blijkt).

Het was wachten in de rij om binnen te komen.

De droeve gang van zaken bracht de Tigers in een lastig parket. Deelname aan de play-offs kan alleen nog als thuis van Antwerpen wordt gewonnen en als de Panters verliezen van de Microz Eaters Limburg, de nummer drie in de competitie.

Tot zover het voorafgaande. De koortsachtige sfeer in een bomvolle Jaap Edenhal – het was wachten in de rij om binnen te komen – slaat vanaf de vijftiende minuut van de wedstrijd om in feestvreugde. In willekeurige volgorde, John Versteeg, Calvin Pohlman, Stef Overweg, Martijn Geerligs en Michael Mackie-Kwist, ze zijn allemaal betrokken bij de eerste drie goals van Amsterdam.

Aan het begin van een bijzonder fysiek gespeelde (en de daarbij horende straffen) tweede periode verruimt man of the match John Versteeg de voorsprong. Daarna geeft hij een assist aan Stef Overweg. Vervolgens helpen Tobias Kathan en Maarten Brekelmans Versteeg nog een keer naar de goal: 6-0. De eerste hobbel is genomen. Antwerpen komt niet aan de bak in Amsterdam. Door Dean Versteeg en assists van John Versteeg en Connor Barette wordt het 7-0.

Eigenlijk doen deze wedstrijd en de twee goals die Antwerpen nog in de negenenveertigste en zesenvijftigste minuut maakt er dan al niet meer toe. Het gaat nu om de gebeurtenissen in Limburg (waar de wedstrijd tussen de Microz Eaters en de Panters inmiddels volop gaande is) en die zien er goed uit. Binnen een half uur staat het 3-0 voor Limburg. Dus ook voor de Tigers. Als de wedstrijd in Amsterdam eindigt is het nog steeds 3-0 voor Limburg.

Een uitzinnige menigte begint zich al rijk te rekenen. Niets staat de Tigers nog in de weg om mee te doen aan de play-offs. Niets? Ja, wel iets. Panters uit Zoetermeer. De Tigers hebben, bejubeld door het publiek, het veld nog niet verlaten of het is 3-1 in Limburg. Zes minuten later: 3-2. Nog vier minuten later slaat het noodlot toe: 3-3. Amsterdam is nu afhankelijk van de bijna acht minuten die de Microz Eaters nog hebben om deze schade te herstellen en…

Hoe naar kan verslaggeving zijn. De schade wordt niet hersteld. De derde periode eindigt met gelijkspel, waardoor het niet meer uitmaakt wie in de verlenging wint. Bij winst in extra tijd krijgt ook de verliezer een punt. Zo hebben de Panters evenveel punten als Amsterdam en… is het die laatste goal in Zoetermeer afgelopen vrijdagavond die de Tigers nekt omdat de Panters daardoor een hoger doelsaldo hebben.

Een teleurstellende ontknoping van een super spannende avond. Gelukkig kunnen de Tigers het seizoen afsluiten met een overtuigende overwinning op Antwerpen, maar meer dan een doekje voor het bloeden is dat niet. Deelname aan de play-offs is van de baan. Een bittere pil voor de Tigers en in het bijzonder voor John Versteeg, die niet meer terugkeert.

Een goed moment om even stil te staan bij de fantastische prestatie die de 47-jarige Versteeg dit seizoen heeft geleverd. Hij kon zijn veel jongere tegenstanders niet alleen moeiteloos bijhouden, hij schaatste ze vaak voorbij. Oud leerde jong. Het is in belangrijke mate aan John Versteeg te danken dat de Tigers na een moeizame start later toch kans maakten op de play-offs. Hij was betrokken bij een meerderheid van alle gemaakte goals. Weinig mensen van zijn leeftijd, maar ook jaren jongere spelers doen hem dit na.

.

Onzekere toekomst
Het zal anders zijn zonder Versteeg. Het zal sowieso anders zijn. Mogelijk trekken de Tigers zich terug uit de BeNe League, een competitie die nauwelijks valt te combineren met werk en een gezinsleven. Hierdoor verlaten meer spelers het team. Alle reden om terug te denken aan alle mooie momenten die de Tigers dit seizoen hebben gehad en ze daar hartelijk voor te danken. Dit zijn nog een keer de namen:

Marino Bakker
Connor Barette
Björn Borgman
Maarten Brekelmans
Lance van Duin
Martijn Geerligs
Rocco van Hoorn
Jasper Jaspers
Tobias Kathan
Jerry Kinneging
Vince van de Kraak
Michael Mackie-Kwist
Jaimy Missler
Tobias Mrkvicka
Ivan Muso
Stef Overweg
Calvin Pohlman
Donny Pohlman
Dean Versteeg
John Versteeg
Jorrit Vos

… en niet te vergeten coach Frank Versteeg, teambegeleiders Arvind en Jordin Henneman en Alard Kwist, bench officials Ben van Duin en Adri den Houdijker en speaker Sebas van Marion. Zonder hen geen ijshockey in Amsterdam. Keep it going, Tigers!