Home Overzicht Amsterdam Tigers vs Gijs Groningen, U19, Enerverende start van het nieuwe jaar

Amsterdam Tigers vs Gijs Groningen, U19, Enerverende start van het nieuwe jaar

0

De Tigers van U19 sloten 2018 in Leeuwarden af met winst door de fysiek spelende tegenstanders te verslaan met 1-3. Afgelopen zondag luidden ze het nieuwe jaar in met GIJS Groningen, dat afgelopen oktober in eigen huis met 2-9 van Amsterdam verloor. Reden genoeg voor de Tigers om vol zelfvertrouwen de wedstrijd in te gaan. Dat vertrouwen werd niet beschaamd, al waren er wel wat schoonheidsfoutjes.

Verslag | Lewis Daniels

Dat de eerste goal na nog geen halve minuut spelen door GIJS werd gemaakt was misschien wel de grootste verrassing van de avond. Het zette het (veel) sterker spelende Amsterdam op scherp, een ruime minuut later schoot Boris Kuppens met hulp van Luca van den Heuvel de puck in de goal van Groningen. Vervolgens maakte Boaz Hilberdink de baan voor Rick van den Huijsen vrij, die kort daarna door een assist van Ole Helmink opnieuw kon toeslaan: 3-1,  Met deze stand gingen de teams de rust in.

De tot zover tamelijk rustig verlopen werd kort na aanvang van de tweede periode  onstuimiger. Tiger Boaz Hilberdink kreeg tien en nog eens twee minuten voor boarding. Het leeuwendeel van deze straf was een teamstraf (ijshockey heeft zowel persoonlijke als teamstraffen, in het laatste geval is een speler zolang de straf duurt niet inzetbaar, maar blijft het team wel met vijf man spelen), waardoor Amsterdam het maar twee minuten met een man minder moest doen. Toen ook de teamstraf er op zat bleef een spelonderbreking lang uit, waardoor Hilberdink nog steeds niet op het ijs kon terugkeren. In dat geval zouden er te veel spelers op het ijs zijn. Niet dat het Amsterdam in de problemen bracht, voor de terugkeer van Hilberdink droeg Joy Jansen bij aan de hattrick voor Van den Huijsen en ook Luca van den Heuvel en Jack Putman rukten op naar de goal, eerstgenoemde scoorde. Dat maakte de stand inmiddels 5-2, want terloops schoot Groningen ook een keer raak. De rust kon niet beter beginnen voor Van den Huijsen. Billy Grapperhaus hielp hem vlak daarvoor de hattrick voorbij: 6-2

En toen? Wat goals betreft hield het op. Wat straffen betreft niet. De derde periode was er één waarin, laten we zeggen, alle emoties loskwamen. Zeker bij het meest en zwaarst gestrafte –acht keer in totaal- Amsterdam, dat uit ellende maar begon te fluiten als de strafbankdeur aan hun kant weer werd geopend. Voor Danilo Mathis hield de wedstrijd voortijdig op, hij kreeg kort voor het einde van de wedstrijd tien en twee minuten voor checking to the head (het met schouder tegen het hoofd van de tegenstander duwen). Hilberdink kreeg het aan de stok met een scheidsrechter en mist twee wedstrijden wegens misconduct. Net als in de tweede periode had Amsterdam geen hinder van de sancties. Ze hadden, op de eerste halve minuut na, de hele wedstrijd volledig onder controle. Ook toen de Groningers een powerplay hadden werden ze door de Tigers in hun thuisvak gehouden. Wat waren dan die schoonheidsfouten van Amsterdam? Passes gingen niet altijd even goed, spelers wisten elkaar niet altijd even snel te vinden. Sommige straffen waren dubieus, maar andere hadden door Amsterdam voorkomen kunnen worden. Het goede nieuws is dat Tigers die eerder weinig of nog niet hadden gescoord vanavond de sterren op het ijs waren. U19 zet 20 januari hun missie in Den Bosch voort. Op 26 januari zijn ze weer in Amsterdam om Eindhoven te ontvangen. To be continued!

Amsterdamse Hockey Dads opende ijshockeyjaar met de Wild Panters uit Zoetermeer

De tweede wedstrijd van de avond was een in de vijfde divisie. De Amsterdamse Hockey Dads opende hun nieuwe ijshockeyjaar met de Wild Panters uit Zoetermeer. Het was vooraf al duidelijk dat het niet makkelijk zou worden, maar kansloos waren de Dads zeker niet tegen de Panters die maar een plek hoger staan. Zo bleek ook in het begin. Na ruim tweeënhalve minuut spelen zette Jeremy Derr met een assist van Jean Louis Flier het team zelfs op voorsprong. Het duurde tamelijk lang (bijna negen minuten) voordat Zoetermeer met de gelijkmaker kwam. En bleef komen. Gestaag maakten de Panters goal na goal, ondanks de verwoede pogingen van de Dads dat tegen te houden. Opvallend waren de mooie individuele acties van Reinout Boezeman die steeds de goal net niet haalden. Uiteindelijk werd zijn harde werk, en dat van het hele team, toch nog beloond met een goal in de zestigste minuut, waardoor het 2-11 werd. Dat is geen score om van te dromen, maar dit nog jonge team heeft grotere nederlagen gehad en is nog volop bezig op elkaar ingespeeld te raken.

Anders dan aangegeven ging de derby Cool Mokum versus HCA Amsterdam niet door. Deze wedstrijd is uitgesteld.

Met dank aan Ellen Graaff Hermann