Home Overzicht Amsterdam Tigers vs Smoke Eaters Geleen, eerste divisie: Volgend jaar beter

Amsterdam Tigers vs Smoke Eaters Geleen, eerste divisie: Volgend jaar beter

0

Het ijshockeyseizoen is alweer halverwege, net als de kerstvakantie. Ook dit jaar trokken velen naar de Alpen voor de sneeuw. Nergens voor nodig, de mooiste wintersport vind je in de Jaap Edenhal. Het toekomstteam van de Amsterdam Tigers sloot het jaar af met een wedstrijd tegen de nummer acht in de competitie, de Smoke Eaters uit Geleen, en hoopte  met toch nog een overwinning 2019 in te gaan.

Verslag | Lewis Daniels

Vorige week verweerden de Tigers zich kranig tegen de koploper in Groningen. Ze kwamen in de derde periode terug van 6-2 achterstand en verloren uiteindelijk met 6-5. Alle reden om de wedstrijd met goede moed te beginnen. Overigens, voor de wedstrijd werd een minuut stilte gehouden. De grootvader van de Smoke Eaters goalie Sander Kösters overleed onlangs. De overgang was natuurlijk wat groot, maar de wedstrijd kwam snel op gang.

Beide teams waren aan elkaar gewaagd. Amsterdam liet tegen Groningen zien wel degelijk kwaliteit in huis te hebben en de Limburgers bereikten met hun spel de achtste positie. Na ruim vijf minuten maakte Geleen de eerste goal en tot het eind van de eerste periode hield het team dat voordeel. De Tigers daarentegen hadden een voorsprong in tijdstraffen, vier tegen drie voor Limburg.

Beide teams werden bestraft voor tripping (de tegenstander laten struikelen) en charging (inrijden op de tegenstander, of deze bespringen). Charging wordt weleens verward met een body check (de tegenstander wegduwen met heup, lichaam of schouders),  die onder voorwaarden wel is toegestaan.

Door het gelijk opgaan van de strijd werd het steeds interessanter hoe de tweede periode zou verlopen. Die ging vlot van start voor de Tigers. Binnen anderhalve minuut maakte Milo Boot met hulp van Savine Wielenga en Daniël van den Ende de gelijkmaker. Limburg reageerde niet veel later met een tweede goal en liep kort daarop nog verder uit, 3-1.

In tegenstelling tot voorgaande wedstrijden had het niet complete Amsterdam nu wel profijt van een powerplay (de tegenstander speelt met één man minder). Met hulp van  Mick Vastenhouw en Gleb Lavryshko zette Lance van Duin de stand op 2-3, wat ook de eindstand van de tweede periode werd. Met deze cijfers lagen alle opties voor de derde periode open.

Zoals wel vaker bij een ijshockeywedstrijd waren de laatste twintig minuten het meest enerverend. In totaal werden acht tijdstraffen gegeven. Geleen zocht naar nog meer punten en slaagde daar aanvankelijk ook in, 2-4. Maar Amsterdam vocht hard terug om op gelijke hoogte te komen, Nijs Hille gaf aan en Lance van Duin schoot de puck langs de goalie, 3-4. Inmiddels begon de tijd te dringen, Amsterdam had nog iets minder dan een kwartier om in de race te blijven en nam na een time out in de laatste minuten de gok zonder goalie, maar met één speler meer door te gaan in de hoop zo op 4-4 te komen. Helaas. Dat lukte niet.

De kurken bleven de avond voor oudejaarsdag op de champagneflessen, maar zullen bij de jaarwisseling ongetwijfeld alsnog hebben geknald. De zo gehoopte en verdiende winst bleef ook tegen Limburg uit, maar de Tigers schaatsten duidelijk een andere koers, waardoor het verlies beperkter was. Tel daar bij op dat in het nieuwe jaar het team weer compleet is. Op 2019!