Home Overzicht Amsterdam voor iedereen

Amsterdam voor iedereen

0
In subgroep verder praten over een inclusieve stad.

Soms zitten we elkaar in de weg zonder dat we ons er bewust van zijn. Daarom wil Onbeperkt Oost blijven werken aan het toegankelijker maken van onze wijk voor mensen met een beperking. Juist de gewone Amsterdammer kan hier veel in betekenen. Met trouwens complimenten aan het openbaar vervoer en aan het Manor Hotel.

Tekst Marnix Brockmeijer | Foto’s Ronald Blonk

Het gebeurt veel vaker in Amsterdam dan in Londen. Een supermarkt waar fietsen voor de ingang staan. Er is geen ruimte meer om er met een scootmobiel of elektrische rolstoel langs te komen. Het was duidelijk te zien op één van de filmpjes die werden vertoond op de thema-avond ‘Stad zonder grenzen’ in Pakhuis De Zwijger. Dat organiseerde de avond samen met de gemeente Amsterdam en Cliëntenbelang, een belangenorganisatie voor mensen met een beperking in Amsterdam. Vorig jaar heeft Nederland het VN-verdrag voor de rechten van mensen met een beperking geratificeerd. En het bleek heel erg nodig om in discussie te gaan over hoe Amsterdam zo snel mogelijk aan de eisen van dit VN-verdrag kan voldoen.

Bijna geen enkel café of restaurant heeft een invalidentoilet

Inclusief betekent voor iedereen
Op deze avond is wethouder Eric van der Burg te gast en hij krijgt ‘Het manifest voor een inclusief Amsterdam’ aangeboden. Dit manifest is samen met mensen met een beperking opgesteld en wordt door Els de Ruiter met flair gepresenteerd. Het doel ervan is om de gemeente Amsterdam duidelijk te maken wat mensen met een beperking onder een inclusief Amsterdam verstaan.

In de presentatie zitten nog meer filmpjes met voorbeelden van ontoegankelijke situaties in de openbare ruimte van Amsterdam. Hierbij spelen de nodige aanpassingen aan de openbare ruimte een rol, maar ook de Amsterdammers zelf kunnen hier wat aan doen. Zoals bij die supermarkt.

Taxi en toilet
Het is erg belangrijk dat de voorzieningen in de openbare ruimte verbeteren in de stad. Zo is dat in steden in Groot-Brittannië beter. Met eigen ogen heb ik gezien hoe toegankelijk steden als Londen, Cardiff en Swansea zijn. Je kunt als rolstoelgebruiker gewoon een taxi aanhouden en er gebruik van maken in deze steden. Daarnaast heeft bijna elk café en restaurant een invalidentoilet. In Amsterdam is dit precies andersom. Bijna geen enkel café of restaurant heeft een invalidentoilet. Ook Scandinavische steden zouden toegankelijker zijn. Zo wordt Stockholm gezien als de meest toegankelijke stad van Europa.

Duim voor gebouwen die wel goed toegankelijk zijn

Openbaar vervoer goed
Er is ook echt wel aandacht om de stad te verbeteren. Dit is terug te zien bij het openbaar vervoer. De bus, tram en metro zijn tegenwoordig goed te nemen met de rolstoel. Zes jaar geleden was de trambestuurder nog verbaasd als je de tram wilde nemen, nu weten ze dat mensen in een rolstoel ook gebruik kunnen maken van de tram.

Op het gebied van vervoer zijn we goed bezig in Nederland. Toen ik afgelopen zomer in Heemstede werkte, kon ik daar prima heen reizen met het openbaar vervoer. Maar qua toegankelijkheid van openbare gebouwen, zoals bibliotheken of musea, restaurants en cafés, daar lopen we nog ver achter ten opzichte van andere Europese landen. Er moet nog veel veranderen om hier verbetering in te krijgen.

Amsterdammers bewuster maken
Een manier om hier de eerste stappen in te maken is bewustwording van iedereen in onze samenleving. Wat betekent een toegankelijk Nederland voor iemand met een beperking? De thema-avond in Pakhuis De Zwijger was ook bedoeld om samen erover te denken hoe we in ieder geval de Amsterdammers hiervan bewust kunnen maken.

Duim voor hotel The Manor
Later op de avond worden we verdeeld in verschillende groepjes. Ik zit in een groepje dat zich bezig houdt met de toegankelijkheid van evenementen en musea. Zo is er iemand die een programma heeft ontwikkeld voor slechtzienden om museum Van Loon beter te kunnen beleven. Er is een medewerker van stichting 10.000 HOURS. Deze stichting heeft als doel festivals te organiseren speciaal voor mensen met een verstandelijke beperking. En er is iemand van stichting 5D. Een stichting die theater maakt met mensen met een beperking en advies geeft over de toegankelijkheid bij festivals.

Tijdens de discussie in de groep  zijn veel mensen voor een harde aanpak om mensen bewust te maken hoe belangrijk toegankelijkheid is. Op openbare gebouwen zouden stickers moeten worden geplakt waarbij duidelijk wordt gemaakt dat een gebouw niet toegankelijk is.

Bij Onbeperkt Oost zijn we voor een positievere aanpak. Juist een duim uitdelen aan gebouwen die wel goed toegankelijk zijn. Zo willen we als Onbeperkt Oost nog altijd een duim opsteken voor hotel The Manor aan de Linnaeusstraat. Zo kunnen andere gebouwen, cafés, hotels of musea zien hoe het ook kan.

Meer gemeenteraadsleden gewenst
Uiteindelijk kun je concluderen dat het een goede avond was. Een bijeenkomst waarbij zoveel mensen kwamen die belang hebben bij een inclusieve stad wordt niet zo vaak georganiseerd. Wethouder Eric van der Burg was er dan ook voor om deze thema-avond jaarlijks te organiseren. Alleen gaf hij aan dat het dan beter zou zijn om er meer wethouders bij te betrekken. Want de belangen voor mensen met een beperking vallen niet alleen onder de portefeuille Zorg en welzijn, maar onder meerdere portefeuilles. En daar heeft hij gelijk in. Daarnaast vond ik het jammer dat er bijna geen gemeenteraadsleden aanwezig waren. Zij hadden met hun aanwezigheid kunnen laten zien dat ze een inclusieve stad ook belangrijk vinden. Een inclusieve stad is namelijk belangrijk voor iedereen.