Om Amsterdam een duurzame stad te maken gaan we de komende jaren op naar de grote aantallen: van duizenden huizen met zonnepanelen naar tienduizenden, en daarna door naar honderdduizenden. Die beweging gaan we als stad goed ondersteunen.’ Dat zegt wethouder Duurzaamheid Abdeluheb Choho.
Amsterdam heeft zo´n 800 ha aan dakoppervlak dat geschikt is voor het het plaatsen van zonnepanelen. Dat is net zoveel als 1.200 voetbalvelden. Het aantal huishoudens dat gebruik maak van zonnepanelen is nu nog 7.500. In 2020 moeten dat er 80.000 zijn en in 2020 maar liefst 450.000. Om dat te bereiken zet de gemeente in op een grootschalige, actieve en gerichte benadering van meerdere doelgroepen. VvE’s worden bijvoorbeeld gewezen op de mogelijkheden van zonne-energie en energiebesparing, en vervolgens worden ze geholpen om met alle leden knopen door te hakken en de business cases rond zonnepanelen sluitend te krijgen. Indien nodig kan daarvoor een beroep gedaan worden op het vorig jaar ingestelde Duurzaamheidsfonds van € 49,5 miljoen.
Voor Amsterdammers die geen geschikt eigen dak hebben voor zonnepanelen gaat de gemeente met de Amsterdamse Zoncoalitie in zee. Dat is een open initiatief van Amsterdamse zoncoöperaties, zonne-energie aanbieders, installateurs en netwerkbedrijf Alliander. Eigenaren van grote daken, zoals grote zorginstellingen, bouwmarkten en andere bedrijven, worden door de gemeente benaderd om hun daken te beleggen met zonnepanelen voor eigen gebruik of om ter beschikking te stellen aan Amsterdammers zonder geschikt dak. Ook gaat de gemeente zijn eigen daken inbrengen.
Om de uiteindelijke doelen te halen zijn zoveel mogelijk daken in de stad nodig. Daarom wordt er ook gewerkt aan afspraken met de Huurdersvereniging Amsterdam en de Amsterdamse Federatie van woningcorporaties op het gebied van zonne-energie. Een belangrijke rol is verder weggelegd voor innovatie. De markt wordt uitgedaagd tot het ontwikkelen van innovatieve zontechnologie voor beschermd stadsgezicht en monumenten en het uitvoeren van projecten op het snijvlak van elektrische mobiliteit, opslag en zonne-energie.