Home Lezen en schrijven Anansi verhalen worden Nederlands cultureel erfgoed in de Centrale Oba

Anansi verhalen worden Nederlands cultureel erfgoed in de Centrale Oba

0

Erkenning van de Anansi verhalen

Storytellers, woordkunstenaars, acteurs en musici vieren dat de verhalenfiguur Anansi officieel aan de lijst van het Nederlands immaterieel erfgoed wordt toegevoegd. Zij presenteren op 8 oktober het gevariëerde programma Anansi, geef die fakkel door! in het Theater van de Centrale Oba rondom de officiële ondertekening. Wijnand Stomp, Roland Colastica, Jerry Kno’Ledge Afriyie, Hilli Arduin en Insayno treden op in een feestelijk verhalenprogramma voor jong en oud onder begeleiding van jazzcontrabassist Pablo Nahar.

De verhalen van de mythische spin Anansi of Kompa Nanzi zijn populair in Suriname, Curaçao en ver daarbuiten. Driehonderd jaar slavernij, waar ook Nederland zeer actief in was, brachten de verhalen vanuit Afrika naar de Caraïben en Amerika. Inmiddels is Anansi ook in Nederland aangekomen. Storyteller Wijnand Stomp en filmmaker Jean Hellwig vonden het de hoogste tijd om deze mondelinge traditie erkend te krijgen in de Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed. Het onderstreept de verbondenheid van Nederland met de Afro-Caraïbische cultuur.

De uit Curaçao afkomstige acteur en verteller Roland Colastica begint de middag samen met zijn collega en jeugdvriend Wijnand Stomp. Zij verzorgen een korte vertelvoorstelling voor het hele gezin. Daarna wisselen Kno’Ledge, Hillie Arduin en Wijnand Stomp elkaar af met verhalen over het Anansi erfgoed. Zij blikken daarbij met een knipoog terug op de rol van hun voorouders in respectievelijk Ghana, Suriname en de Antillen. Pablo Nahar verrijkt hun woorden met de muziek van zijn contrabas. De woordkunstenaar Insayno sluit als exponent van de jongere generatie met zijn karakteristieke spitsvondige taalgebruik de feestelijke middag af.

‘Anansi, geef die fakkel door!’, op zaterdag 8 oktobe om 15.30 uur in de Centrale Oba | Entree € 5,- | met OBA-pas gratis | Aanmelden [email protected]