Onlangs schreef Dick Feenstra over het Permacultuurpark dat wordt aangelegd bij Science Park. Eind mei was de officiële opening. Een groot stuk grond is nu beschikbaar om te tuinieren. Daarbij moeten de buurtbewoners, u dus, een grote rol gaan spelen! Ik praat met Marleen Feldbrugge, de tuincoördinator.
Door Ton Hendrix | Beeld Sylvia de Vlaming
‘Om dit project een kickstart te geven is er bij de gemeente financiering gevraagd om een parttime coördinator aan te stellen. Dat ben ik dus. We willen van de tuin ook een ontmoetingsplek maken. Via het tuinieren kunnen verschillende groepen mensen met elkaar in contact komen, de medewerkers van de Universiteit, de studenten en natuurlijk de omwonenden, zoals de mensen uit de Watergraafsmeer en de Indische Buurt.
In café Polder komt een rugzakjesproject voor kinderen
Natuureducatie-workshops
In café Polder waar veel buurtbewoners komen, komt een rugzakjesproject voor kinderen. Rugzakjes, die in het café komen te liggen, bevatten een verrekijker, een opdrachtkaart, en zoekspelletjes om hier een speurtocht te kunnen maken en het gebied te onderzoeken. Toen bij de opening hierover verteld werd, kwamen er meteen verschillende leerkrachten op af die hier natuureducatie-workshops willen doen. Later komen nog workshops waterbeestjes vangen, moestuintjes leren beplanten, et cetera. We moeten kijken wat er door de vrijwilligers aan draagkracht gedaan kan worden.’
Moeilijke grond
‘We hebben nu ongeveer 30 vrijwilligers, waarvan er 15 echt actief zijn. In eerste instantie waren ze op de werkdagen afgekomen die we georganiseerd hebben. Het is een groep oudere buurtbewoners en verder allemaal studenten. Tot nu toe is door de vrijwilligers het houtsnipperpad aangelegd, een wilgenhut gemaakt, het bodembedekkerexperiment is begonnen, de eerste moestuin is er, er is een compostbak aangelegd, een insectenhotel gebouwd en er is ook al heel veel gezaaid.
Eigen stukje grond
Je mag hier ook op een eigen stukje grond gaan moestuinieren, verschillende mensen hebben zich daar al voor aangemeld. Het gaat dan om mensen die wat meer tijd hebben. Als je je eigen stukje grond wilt hier, neem contact met me op!
Vrijwilligers gevraagd voor moestuin project
Huisregels
We willen mensen stukjes geven van 2 a 3 m2. Het is hier best moeilijke grond, zware klei die nu hard en droog is. We hebben een paar permacultuurmanieren om moestuintjes aan te leggen uitgeprobeerd. Daar is eerst alles omgespit en toen gemengd met zand om de grond losser te maken. Hier gaan we het hele stuk beplanten met bodembedekkers die de winter blijven staan, zodat je een humuslaag creëert waardoor de grond in het voorjaar beter te bewerken is. Huisregels voor de tuiniers zijn: geen plastic en geen bestrijdingsmiddelen, maar verder mag je je eigen methode toepassen. Ik wil ook kijken of er mensen geïnteresseerd zijn in het ontwerpen van een stukje voedselbos. Dat is meerjarige beplanting, daar moet je wel wat meer ervaring voor hebben.’
Ecologisch lint
‘Als buurtbewoners een workshop willen houden en ruimte nodig hebben, is dat hier ook mogelijk. Ik denk aan een workshop percussie of rieten manden vlechten, dingen die je buitenshuis kunt doen. Er komen ook bankjes in de tuin, zodat het een recreatieruimte wordt. En Anna’s Tuin wordt met het ecologisch lint verbonden, waardoor het een doorgaand gebied wordt tot aan het Amsterdam-Rijnkanaal.
Bewonerscommissie
De uitdaging is om een continue inzet van de community voor de tuin te garanderen. Dat het niet iets is van mensen die toevallig eens komen aanwaaien. Er zou een bewonerscommissie met een paar ervaren mensen gevormd kunnen worden die zich met de moestuinen bezighoudt. Of dat ik wekelijks op een vast dagdeel hier aanwezig ben. Ik ga, als er een groepje belangstellenden is, een middag organiseren waarop we zulke dingen bespreken en mensen met elkaar kunnen kennismaken.’
Contact [email protected] | www.annastuin.nl | www.facebook.com