Het is voor velen nog een onontdekt stukje stadsnatuur. Voor anderen een ideale zondagmiddagbesteding in stadsnatuur. Anna’s Tuin & Ruigte, opgericht door studenten van de Universiteit van Amsterdam, is inmiddels alweer 3 jaar bezig en daar zijn de vruchten van te plukken!
Tekst en fotografie: Marleen Feldbrugge
Het begon allemaal met het idee om een ontmoetingsplek te creëren en het ruige stuk rietland soortenrijker te maken door natuurvriendelijke oevers aan te leggen. De locatie in het Science Park, voorheen Anna’s Hoeve (vandaar Anna’s Tuin & Ruigte), was er zeer geschikt voor. De grote aantallen studenten, bewoners, voorbijgangers en werkende mensen maakten al gauw dagelijks gebruik van de paden door het gebied. Ook de gesteldheid van de bodem is een bepalende factor. Anna’s Tuin & Ruigte bestaat uit 1 hectare sloten en land. Er kon een tuin worden gecreëerd en er was een gebied waar flora en fauna ongestoord hun gang zouden kunnen gaan. Zelfs de Blauwborst, het logo van het project is alweer gesignaleerd in de tuin, evenals de IJsvogel in de winter.
Opbouwen van een permacultuurtuin
Een tuin ontstaat echter niet zomaar. Door studenten van Wageningen Universiteit werd een ontwerp gemaakt, met als basis de leer van de permacultuur. Het streven was om geen gifstoffen te gebruiken en zoveel mogelijk materiaal te hergebruiken en lokaal te verzamelen. Bij deze manier van ontwerpen staat de kennis van de natuur centraal. En de mens wordt geacht goed zorg te dragen voor de natuur en de oogst eerlijk te verdelen. Afgelopen lente is er een doorstart gemaakt om de technieken van permacultuur toe te passen en zo het tuinontwerp verder uit te voeren. Van kruidenspiraal tot sleutelgattuintjes, iedere techniek werd uitgelegd door Tuincoördinatoren João Lotufo en Marleen Feldbrugge. De vrijwilligers staken de handen uit de mouwen en bouwden stap voor stap de tuin op.
Van pizza oven tot wormhotel
Middels deze ‘workshops’ wordt kennis gedeeld, wat één van de ambities van het project is. Niet alleen de coördinatoren organiseren deze workshops, maar ook vrijwilligers krijgen de ruimte om ze te geven. Zo is er al een workshop ‘wormhotel bouwen’ gegeven, waarbij iedereen zijn eigen wormhotel kon bouwen en we er samen een paar voor Anna’s Tuin maakten. Met wat compostwormen, lege mayonaise emmers en een boormachine maakten we zo een plek in de tuin om het groenafval van de keuken in te doen en te laten composteren. In de keuken vind je de zelfgemaakte pizza oven die van bakstenen, zand, stro en klei uit de tuin is gemaakt. De oogst van de tuin wordt in deze oven bereid, waardoor we geregeld gezellige pizza avonden kunnen organiseren met buurtbewoners, studenten, collega’s en vele anderen.
Zelf meedoen
Anna’s Tuin & Ruigte is een openbare groene ruimte en de tuin groeit naarmate er meer mensen aan meedoen. Kom vooral eens langs op een zondagmiddag om kennis te maken met de coördinatoren, vrijwilligers en de tuin. Voor verdieping in de permacultuur organiseren we vanaf oktober wekelijks een studiegroep, waar onderwerpen en technieken worden uitgelicht die we toe (kunnen) passen in de tuin. Dit is een open bijeenkomst en gaat over het delen van kennis. Voor meer informatie en updates van de tuin, houd www.annastuin.nl in de gaten.