Home Uit In Oost ‘Anne en Zef’ aangrijpend muziektheater in Holocaust Museum

‘Anne en Zef’ aangrijpend muziektheater in Holocaust Museum

0

Het Nationaal Holocaust Museum is gevestigd in de voormalige kweekschool aan de Plantage Middenlaan. In die school hebben verschillende verzetsgroepen, met behulp van de medewerkers van de school, honderden joodse kinderen uit de naastgelegen crèche in veiligheid weten te brengen. Het museum is begin maart de plaats waar de muziektheatervoorstelling Anne en Zef wordt gespeeld. Het is een aangrijpende voorstelling met het dagboek Anne Frank als uitgangspunt in reprise.

Beeld Ronald Knapp

Anne Frank kwam om in concentratiekamp Bergen-Belsen. Zef, een Albanese jongen uit onze tijd, is het slachtoffer van bloedwraak. Ze ontmoeten elkaar in de hemel en komen erachter dat ze ondanks cultuurverschillen veel met elkaar gemeen hebben. Anne is schrijfster, Zef speelt graag toneel. Beiden hebben soms problemen met hun ouders. Ze vertellen over hun leven en komen daardoor steeds dichter bij elkaar.

Historische plaats
Anne en Zef belooft een bijzondere voorstelling te worden. Niet alleen vanwege het aangrijpende stuk zelf en de historische plaats waar het stuk wordt gespeeld. Maar ook door de samenwerking van het museum met het Nederlands Philharmonisch Orkest|Nederlands Kamerorkest. Anne wordt gezongen door de Nederlands-Iraanse sopraan Lilian Farahani (1990), bariton Benjamin de Wilde (1994) kruipt in de huid van Zef. De muziek, gecomponeerd door Monique Krüs, wordt gespeeld door een ensemble uit het orkest onder leiding van Huba Hölloköi.

Lovende kritieken
Anne en Zef was in 2015 voor het eerst te zien en kreeg lovende kritieken. In maart 2017 gaat de voorstelling zelfs de grens over en wordt Anne en Zef in Rome gespeeld met muziek van het Orchestra dell’Accademia Nazionale di Santa Cecilia. Maar voor die tijd is de voorstelling op zaterdag 4 en zondag 5 maart maar liefst vier keer te zien in het Nationaal Holocaust Museum. Naast de voorstellingen voor het reguliere publiek is ook een aantal schoolvoorstellingen gepland.

Op e en 5 maart is er een voorstelling om 13.30 met Nederlandse boventiteling en 15.30 uur met Engelse Boventiteling.

Tickets € 17,50 / € 7,50 via www.orkest.nl/anne-en-zef