Home Overzicht Annelies Buurman van jarig Bredewegfestival verrast met onderscheiding

Annelies Buurman van jarig Bredewegfestival verrast met onderscheiding

0
Annelies Buurman

Bij de opening van het veertigste Bredewegfestival in de Hofkerk overhandigde loco-burgemeester Simone Kukenheim aan festivalvoorzitter Annelies Buurman de Amsterdamspeld. Zij kreeg deze belangrijke onderscheiding voor haar jarenlange inzet voor het Bredewegfestival en haar bijdrage aan de culturele ontwikkeling van de stad. De bijzondere onderscheiding werd haar uitgereikt voor aanvang van de ‘Opera-op-straat’ die vanwege de lage temperaturen plaatsvond in de Hofkerk. De opera drukbezochte opera luidde het Bredewegfestival in.

Foto’s Gerard Valentijn

Wethouder Simone Kukenheim prees Annelies Buurman als een van de drijvende krachten achter het Bredewegfestival dat dit jaar 40 jaar bestaat. Met de Opera-op-straat leverde zij een essentiële bijdrage aan de samenwerking tussen het festival  en het Nederlands Philarmonisch Orkest, het koor van de Nationale Opera, theatermakers uit de buurt en de Dutch National Opera Academy. De operatalenten die door deze organisaties worden aangetrokken krijgen tijdens Opera-op-Straat een unieke kans om samen te werken met professionals en opera in een ongebruikelijke context op te voeren.

Het jubileumboek voor de wethouder. De Amsterdamspeld voor de voorzitter.

Maar ook in haar functie als bestuursvoorzitter van het Bredewegfestival zorgde Annelies Buurman voor een verjonging en uitbreiding van de groep vrijwilligers en vergrootte de betrokkenheid van bewoners en ondernemers aan de Bredeweg voor het festival. ‘Dankzij de inzet van Buurman is het festival uitgegroeid tot een verbindende factor in Amsterdam Oost, en als inspirator van nieuwe sociaal-culturele initiatieven. En dat resulteert in een festival dat jaarlijks meer dan 35.000 bezoekers trekt.’ Annelies Buurman bedankte de wethouder voor de onderscheiding, maar zei dat ze deze als waardering ziet voor de vele vrijwilligers die het festival mogelijk maken.

De voorzitter bood het jubileumboek van het festival aan aan locoburgemeester Simone Kukenheim. Het boek is voorzien van een groen lint dat symbool staat voor groenstrook op de Bredeweg. Veertig jaar geleden dreigde de groene strook plaats te moeten maken voor parkeerplaatsen. De bewoners kwamen daartegen in verzet, dat leidde tot behoud van het groen. Om die overwinning te vieren organiseerde de straat een groot feest, de basis voor het Bredewegfestival. Zo zie je maar waartoe een opstand van bewoners toe kan leiden.

De opera, die opgevoerd zou worden op de Bredeweg moest gedwongen door de lage temperaturen worden verplaatst naar de Hofkerk. Maar zo legde Annelies Buurman uit, we hebben het zelf over ons afgeroepen. ‘La Bohème, een kerstvertelling… Volgend jaar moeten we maar een opera uit Spanje of Portugal kiezen, dan krijgen we misschien het weer dat erbij hoort.