Home Duurzaam Aquarium laat vervuiling door plastic in Amsterdamse gracht zien

Aquarium laat vervuiling door plastic in Amsterdamse gracht zien

0

Het water in de Amsterdamse grachten is sinds 2010 een stuk schoner geworden. Je kunt in het buitenwater zwemmen en bij het nieuwe buitenverblijf in Artis zwemmen de olifanten in grachtenwater. Heel mooi zou je denken. Maar er is een probleem. Dat is plastic dat in het water terecht komt. De ‘Amsterdamse gracht’ in het aquarium van Artis laat dat nu zien.

Beeld Artis, Ronald van Weeren

In het aquarium van Artis is de Amsterdamse gracht vernieuwd. In het Aquarium is al jaren één van galerijen ingericht als Amsterdamse gracht, zodat bezoekers het onderwaterleven in de grachten kunnen zien. Nu is aan de gracht een nieuwe opstelling toegevoegd om bezoekers te wijzen op het probleem van plastic in het water.

Drijfvuilboten
De grachten zijn inmiddels veel schoner en de kwaliteit van het water is goed. Dat is mede te danken aan de drijfvuilboten van Waternet die dagelijks 3.500 kilo plastic en andere troep uit het water scheppen. Daaronder bevindt zich veel plastic dat lang niet allemaal kan worden opgevist. Daarom vraagt Artis samen met Waterschap Amstel, Gooi en Vecht aandacht voor deze problematiek. Wat niet in het water komt, hoeft er immers ook niet te worden uitgehaald.

Gevaar van microplastics
Plastic dat niet kan worden opgeschept, brokkelt af in triljoenen kleine plastic deeltjes: ‘microplastics’. Alhoewel waterzuiveringsinstallaties ongeveer zeventig procent van de plastic deeltjes tegenhouden, stroomt de rest terug naar het oppervlaktewater. Plastic vergaat namelijk niet, maar valt uit elkaar in kleine deeltjes. Deze deeltjes noemen we microplastics. Microplastics zitten ook in producten als shampoo, tandpasta en kleding. Je herkent ze aan ingrediënten als polyethyleen (PE) en polypropyleen (PP). De microplastics in het grachtenwater kunnen effect hebben op de waterkwaliteit. Bovendien krijgen dieren die in en bij het water leven deze microplastics binnen, met alle schadelijke gevolgen van dien.