Home Nieuws uit Artis Artis directeur Haig Balian geëerd bij afscheid

Artis directeur Haig Balian geëerd bij afscheid

0
Artis directeur Haig Balian bij vertrek verrast met Frans Banninck Cocqpenning.

Met een feest in ‘zijn’ Artis heeft Haig Balian afscheid genomen als directeur van de dierentuin. Voor zijn enorme inzet voor Artis kreeg hij de Frans Banninck Cocqpenning. Deze belangrijke gemeentelijke onderscheiding werd hem uitgereikt door loco-burgemeester Eric van der Burg.

Tijdens de afscheidsbijeenkomst werd door Eric van der Burg teruggekeken op de periode waarin Haig Balian leiding gaf aan de ontwikkelingen in Artis. In 2003 kwam hij als directeur naar Artis om de dierentuin te vernieuwen en er een plek van te maken waar de verbondenheid met de natuur voelbaar is. In zijn bijna vijftien jaar als directeur is Artis getransformeerd en geprofessionaliseerd.

Toegankelijker voor alle Amsterdammers
Van der Burg memoreerde dat niet alleen het bezoekersaantal in die vijftien jaar is verdubbeld, Artis is ook toegankelijker geworden voor alle Amsterdammers, waaronder minderbedeelden, vluchtelingen en scholieren. Daarnaast heeft hij het jaarlijkse Kinderbeestfeest voor chronisch zieke kinderen en hun familieleden gefaciliteerd.

Mooie staat van dienst
Een groot aantal rijksmonumenten in de dierentuin is onder de leiding van Haig Balian gerestaureerd, zoals het Apen- en Vogelhuis en het Olifantenverblijf. Ook is veel aandacht besteed aan de groene functie van Artis in de stad. De relatie met de wetenschap is verbeterd met de oprichting van de Artis-leerstoel aan de Universiteit van Amsterdam en de komst van de Micropia-professor in samenwerking met de Vrije Universiteit. ‘Voor zijn bijdrage aan de ontwikkeling van Artis en van de stad ontvangt de heer Balian nu deze onderscheiding’, aldus Eric van der Burg.