Home Cultuur Artis en Felix Meritis laten samen licht schijnen op relatie mens en...

Artis en Felix Meritis laten samen licht schijnen op relatie mens en natuur

0

Artis en Felix Meritis gaan vanaf dit najaar hun krachten bundelen. In vier programma’s onderzoeken we de relatie tussen mens en natuur vanuit de kunst en wetenschap. Laat je zintuigen prikkelen door muziek, dans, verhalen en beelden te midden van de natuur. De programma’s zijn telkens op een andere plek in Artis.

Als de mens en de natuur hun relatie op Facebook zouden zetten, dan was hun status ‘ingewikkeld’

De vier programma’s gaan op onderzoek uit en maken daarbij volop gebruik van de kunsten. Er klinken natuursymfonieën onder de bomen. Er worden nieuwe fabels geschreven en oude ideeën bevraagd. Artis en Felix Meritis doen met de programma’s hun oorspronkelijke doelstelling herleven.

Twee historische genootschappen
De twee historische, Amsterdamse instituten werden allebei eeuwen geleden opgericht als genootschap. Ze waren toen al een plek om samen te komen en je te verdiepen in wetenschap, kunst, cultuur en natuur. Het programma Moderne fabels op 30 november is het eerste deel van de samenwerking van Felix Meritis en Artis.

Moderne fabels
Op vrijdag 30 november gaat het om Moderne Fabels – de schildpad, de haas & #hoeteleven. Je kent ze nog, de sprookjes en vertellingen van vroeger. Wat gebeurt er als eeuwenoude fabels worden opgefrist? Volkskrantcolumnist Aaf Brandt Corstius, Pepijn Lanen – ook bekend als Faberyayo van de Jeugd van Tegenwoordig – en schrijver Johan Fretz stoffen de fabeltraditie af en schrijven speciaal voor vanavond een nieuw verhaal. Dat alles vindt plaats in het Planetarium.

Van Sjamaan tot Klimaatscepticus
In de Robbenzaal van Artis is op donderdag 7 februari het onderwerp ‘Van Sjamaan tot Klimaatscepticus – de mens als controlfreak’. Op deze avond onderzoeken we onze psychologische neiging om de elementen te bedwingen, volgen we een stoomcursus loslaten en beleven we de overweldigende grootsheid van de natuur.

Relatietherapie voor mens en dier
Op donderdag 9 mei speelt het programma zich af in de Collegezaal. ‘Relatietherapie voor mens en dier’ is dan de titel van het programma. Wandelend door het park bevragen we onze menselijke projecties op dieren: maken we met ons hokjesdenken over gender, geaardheid en andere categorieën van een mug een olifant?

Symfonie van flora & fauna
Met ‘Symfonie van flora & fauna – met het Nederlands Philharmonisch Orkest’ sluit op vrijdag 23 augustus de serie af. Op deze zwoele zomeravond vertellen orkestleden in een intiem concertcollege over de muzikale gulden snede in de natuur en het dierenrijk – geïllustreerd met live muziek.

Toegangskaarten á 12,50 euro zijn verkrijgbaar via www.artis.nl/felix.