Home Nieuws uit Artis Artis in blijde verwachting van Aziatisch olifantje

Artis in blijde verwachting van Aziatisch olifantje

0

Artis maakt zich op voor de geboorte van een olifantje. De Aziatische olifant (Elephas maximus) en matriarch Thong Tai is drachtig en verwacht in oktober een kalf. Het is de vierde keer in de geschiedenis van Artis dat er een olifant wordt geboren. Thong Tai wierp eerder drie jongen, waarvan er één te vroeg geboren werd en daardoor stierf. In 2005 werd voor het eerst een olifant in Artis geboren: Yindee. Artis is verheugd dat er nu een nieuw kalf op komst is. Ook omdat vorig jaar december de 4-jarige olifant Mumba onverwacht dood ging aan het olifantenherpes.

Olifanten hebben een dracht van maar liefst 20 tot 22 maanden. Pas na 16 weken in de baarmoeder krijgt het olifantenembryo een slurf. De dracht is niet goed aan de buik te zien, ondanks dat olifanten tijdens de dracht zo’n 400 tot 500 kilo aankomen. De extra kilo’s zijn op een gewicht van 4.000 kilo verhoudingsgewijs niet zo veel. Het is dan ook niet makkelijk om te achterhalen of een olifant drachtig is. Na pogingen om de dracht via poepmonsters te bevestigen, heeft bloedafname uiteindelijk definitief uitsluitsel gegeven.

Grote inspanning
De voorplantingsdaad vergt bij olifanten heel wat inspanning van het mannetje. De ruim 5.000 kilo zware olifantenbul staat tijdens de paring alleen op zijn achterpoten en leunt met zijn voorpoten op de koe. Met zijn penis moet hij een S-bocht maken om de koe te kunnen bevruchten: de opening zit namelijk niet onder haar staart, maar helemaal onderaan aan de buikzijde. Ook het geboortekanaal is niet recht. Weet de bul niet goed te mikken, dan zit een bevruchting er niet in.

Rondleidingen
Vanwege het nieuws over de komst van de jonge olifant, zal in het pinksterweekend op zaterdag 14, zondag 15 en maandag 16 mei om 13.45 uur de speciale rondleiding ‘paren en baren’ in Artis plaatsvinden. Tijdens de rondleiding kom je veel te weten over paren en geboortes bij dieren.