Home Nieuws uit Artis Artis kijkt terug op succesvol jaar

Artis kijkt terug op succesvol jaar

0

Vorig jaar bezochten 1.352.699 bezoekers Artis en Artis-Micropia. Dat zijn er iets meer dan in 2015 ervoor. Maar Artis is zeer positief over 2016. In het Artis-park werden veel vernieuwingen afgerond, waaronder het jaguarverblijf dat eind december in gebruik werd genomen. Niet alleen jaguars, maar ook Bennett wallaby’s (kangoeroes) en zwartstaartprairie-honden kregen nieuwe verblijven. Ook plantte Artis vele bomen en struiken op de plek waar tot in 2015 de oude Roofdierengalerij stond.

Beeld ARTIS, Samuel van Leeuwen en Ronald van Weeren

Het eerste en enige microbenmuseum ter wereld, Artis-Micropia, trok niet alleen veel meer publiek in haar tweede jaar, maar won ook twee prestigieuze internationale museumprijzen: de Kenneth Hudson Award voor het meest innovatieve museum in Europa en de DASA Award, die jaarlijks door de European Museum Academy wordt uitgereikt. De jury stelde dat Micropia model staat voor het museum van de 21ste eeuw.

Meer ruimte voor dieren
Artis voorziet sinds 1838 in een behoefte aan groen, rust en natuur in de hoofdstad. Niet alleen van het Artis-Park, maar ook het vrij toegankelijke Artisplein werd door veel mensen bezocht. Vanaf 2003 is Artis grootschalige vernieuwingen gestart om meer ruimte te creëren voor dieren, planten, educatie en erfgoed. Er zijn nieuwe verblijven geopend zodat bezoekers de dieren van dichtbij kunnen ervaren en de natuur kunnen beleven. Ook bomen en planten maken deel uit van deze ervaring. Artis kweekt met de eetbare tuin op grote schaal groen voor haar dieren.

Dieren geboren
Artis is ook kraamkamer. Er werden vorig jaar verschillende dieren geboren zoals een grote miereneter, twee netgiraffen waarvan er een is doodgegaan, twee tapirs (een Maleise en een Zuid-Amerikaanse), Hudson Bay wolven en een zeldzame zwarte slingeraap. Opmerkelijk was dat er voor het eerst in twintig jaar een jaarvogelkuiken uit het ei kroop. Erg blij zegt Artis te zijn met de geboorte van een Aziatisch olifantje na de dood van de 4-jarige Mumba, die in december 2015 overleed aan een herpesvirus.

Natuurbehoudprojecten
Artis steunt elf nationale en internationale natuurbehoudprojecten ter bescherming van ecosystemen. In 2016 zijn bedreigde knoflookpadden gekweekt door Artis-dierverzorgers die de paddenlarven in Brabant hebben uitgezet. Een ander opvallend project is de kweek van de in het wild uitgestorven Polynesische boomslakken die Artis voor het eerst in het oorspronkelijke leefgebied op Tahiti heeft teruggeplaatst. Een uitgangspunt voor het kiezen van de natuurbehoudprojecten die Artis steunt, is het betrekken van de lokale bevolking bij het belang van biodiversiteit. Voorbeelden zijn het herintroduceren van jaguars in Argentinië en het beschermen van de Afrikaanse wilde honden in Zimbabwe.

Vorig artikelAfkicken voor watjes
Volgend artikelScience museum Nemo gaat dit jaar door met de complete vernieuwing