Home Shoppen ‘Ashes to snow’ in de Javastraat spreekt tot de verbeelding

‘Ashes to snow’ in de Javastraat spreekt tot de verbeelding

0

Ik was er een paar maal langs gelopen zonder Ashes to snow op te merken, tot de deur een keer openstond en er zich een mooie lichte langgerekte ruimte ontrolde met aan het eind een kapper die het haar van een cliënt stond te knippen. Ook keek ik nog even om het hoekje naast de deur en schrok van de enorme niet zo snel te duiden sculpturen. Snel liep ik door, maar mijn nieuwsgierigheid was gewekt.

Door Nelleke Lamme-den Boer | Beeld Eddy Ellert

Het was nog niet eenvoudig de zaak terug te vinden in de gezellig drukke Javastraat. Je loopt er snel aan voorbij omdat de winkelruit je niet meteen zicht geeft op dat wat er zich achter het glas afspeelt. Maar als je er eenmaal staat en in alle rust door de mysterieuze vitrine kijkt gaat er een wereld voor je open. Dan wil je hoe dan ook naar binnen.

Geïnspireerd door gedicht
Op de dag van de afspraak ’s ochtends om 10.00 uur zit Maikel achter de vleugel te spelen, componeren zoals hij later zal uitleggen. Maikel Piqué is eigenaar van Ashes to snow, die hij samen met Maichel Klick runt. Op mijn vraag waar de naam van de zaak vandaan komt vertelt hij dat hij jaren geleden een gedicht las wat hem altijd is bij gebleven en dat hem tot deze naamgeving heeft geïnspireerd.

 

Serene sfeer en kunst
Ik vertel hem dat ik een verrassend prettige rust ervaar na aanvankelijk enige schrik te hebben gehad voor de beelden juist naast de ingang. Het contrast met de buitenwereld is groot. Er hangt een serene sfeer. Maikel vertelt dat ze natuurlijk te maken hadden met de ruimte zoals die was. Hun idee was om er een andere wereld te creëren dan die buiten is. Het kleine moet hier ook zijn plek kunnen vinden. De plafonds, vloeren en muren zijn wit. De spoelbakken waar het haar gewassen wordt zijn weggewerkt achter muurtjes die niet opvallen. Ook zie je geen uitstalling van haarproducten. Alleen het knippen gebeurt in het zicht. Daarnaast is er kunst te koop. Er hangt werk aan de muren, er staat keramiek op de grond en ook is er een collectie tassen te zien.

Performances
Ook worden er wel performances gegeven. Dat gebeurt niet systematisch. Puur intuïtief wordt bepaald wat en wanneer iets wordt georganiseerd. Zo blijft de harmonie gewaarborgd.

 

De zaak loopt goed
Het was nog best spannend om hier deze nieuw zaak te beginnen, zegt Maikel. In het vorige pand waren alle kosten laag. Nu moesten ze nog maar afwachten of ze de huur en inrichting in dit nieuwe pand wel konden betalen en of er voldoende klanten zouden komen. Tegelijkertijd wilden ze geen concessies doen aan hun uitgangspunten en dicht bij zichzelf blijven. Maar het loopt goed en ze voelen zich thuis op deze plek.

De producten waar ze mee werken zijn gluten- en parabenenvrij. Op de tafel waaraan je kunt wachten, liggen evenals bij de tafel bij binnenkomst, prachtige tot de verbeelding sprekende lees- en kijkboeken. Ook Plato ontbreekt niet.

Ashes to snow is een kapperszaak en tevens art gallery waar rust heerst, waar men uitgaat van creativiteit, schoonheid en respect, juist ook voor kleine dingen. Je komt met die ervaring hoe dan ook de deur rijker uit dan je bent binnengegaan.

Ashes to Snow | Javastraat 72 | 020 362 1480 | www.ashestosnow.com