Home Overzicht AutoMaatje: samen op pad met de auto

AutoMaatje: samen op pad met de auto

1

‘Wilt u niet zo hard rijden, want ik vind het zo gezellig’. Deze markante uitspraak is van een deelnemer aan het project ANWB AutoMaatje die te gast is bij iemand in de auto. ANWB AutoMaatje is in Amsterdam een samenwerking tussen drie partijen: Burennetwerk, de ANWB en Gemeente Amsterdam. Het project liep afgelopen jaar reeds in Nieuw-West en is sinds maart nu ook gestart in Oost.

Jan Molenaar | Foto’s Anthony Stone | Dwars

De aftrap werd gedaan op 6 maart in Brasserie de Poort bij het Flevohuis. Ik was aanwezig om mee te vieren dat het project nu ook in Amsterdam Oost van start gaat en woonde presentaties bij van de ANWB, de gemeente en Burennetwerk. Daarna beleefde ik met medepassagiers een leuk uitje naar Artis en functioneerde Maarten Poorter, stadsdeelvoorzitter van Oost als ons persoonlijke AutoMaatje.

Laat je rijden!
ANWB AutoMaatje is er voor Amsterdammers uit Oost die er graag (weer) op uit willen, maar niet op eigen kracht op de plek van bestemming kunnen komen. Het AutoMaatje is een buurtgenoot met een auto die het leuk vindt iemand er met de auto op uit te helpen en het ook gezellig vindt contact met z’n buren te hebben. De ANWB is de landelijke initiatiefnemer van dit project en startte hiermee in 2016. Naast de diensten die de ANWB levert is ze ook een maatschappelijk betrokken organisatie. Ze zijn betrokken bij het kinderfietsplan en de verkeersles op scholen. Op dit moment is AutoMaatje actief op 125 locaties in 33 gemeenten

Bij de aftrap van het project in Oost snijdt Maarten Poorter de taart aan.

in het land. Straks flexibelwil de organisatie op 200 plekken actief zijn. Op elke locatie heeft de ANWB een lokale partner die als AutoMaatje coördinator functioneert in samenwerking met de plaatselijke gemeente. In Amsterdam Oost is de uitvoering in handen van Burennetwerk. Burennetwerk is er om Amsterdammers aan elkaar te koppelen. Mensen kunnen een klusje doen voor een ander, met elkaar op stap gaan of op een andere manier elkaar helpen.

Persoonlijke match
Deelnemen aan AutoMaatje is laagdrempelig en gemakkelijk. Wel zijn er een aantal voorwaarden voordat je kan rijden als AutoMaatje, namelijk: je auto is APK gekeurd en verzekerd met een inzittendenverzekering. Daarnaast vraagt Burennetwerk een VOG voor je aan en moet het sociale aspect van hulp bieden aan buurtgenoten voor je voorop staan. Dit zijn landelijke voorwaarden. Van hulpvragers vraagt Burennetwerk om minimaal twee werkdagen van tevoren hun vraag voor te leggen aan de helpdesk. Zo hebben zij genoeg tijd om de vraag aan de AutoMaatjes uit hun buurt voor te leggen en een persoonlijke
match te maken. De hulpvrager betaalt contant een kleine vergoeding aan het AutoMaatje van 30 cent per kilometer plus bijkomende parkeerkosten.

Over de parkeerkosten spreek ik Maarten Poorter nog even of er niets geregeld kan worden vanuit de gemeente. Dit is volgens hem ingewikkeld omdat er al vele projecten zijn op het sociale vlak en omdat het heel fraudegevoelig is. Wel probeert de helpdesk van Burennetwerk mee te denken met leuke uitjes die niet te hoog in kosten oplopen. Het is nadrukkelijk niet de bedoeling dat AutoMaatje concurreert met het aanvullend openbaar vervoer zoals RMC of Transvision. Bij AutoMaatje staat het sociale aspect tijdens de ritjes en uitjes voorop. Een maatje tijdens een ritje en persoonlijke begeleiding bij afspraken en uitjes.

Flexibel inzetbaar
Op 6 maart, als de presentaties beginnen, is het eerste ritje al geweest. Maarten Poorter was het eerste AutoMaatje. Hij had reeds in de ochtend de 90-jarige Hans van Onna vervoerd in zijn auto. Tijdens de presentatie vraagt meneer Van Onna het woord. Hij vertelt trots dat hij 60 jaar lid is geweest van de ANWB. Ook heeft hij nog wel een tip voor een leuk uitje: het Ajax-museum in de Johan Cruijff Arena. Dat idee kan op enthousiasme vanuit het publiek rekenen: de dag daarvoor heeft Ajax verpletterend van Real Madrid gewonnen. Na de informatiebijeenkomst en het eten van taart staat ons een leuk uitje te wachten.

We gaan met vier AutoMaatjes naar Artis. Nu mag ook ik met instant-AutoMaatje Maarten Poorter in de auto. Drie enthousiaste medewerkers van Artis wachten op ons. Medewerker Mark is bioloog en vertelt honderduit tijdens de rondleiding aan de groep. De aftrap is gedaan, het eerste leuke uitje naar Artis is geweest, wat volgt nog meer?

Burennetwerk heeft reeds dertien AutoMaatjes geworven, maar breidt het netwerk van buurtgenoten met een auto die flexibel inzetbaar zijn voor hun buren graag verder uit! Wilt u zich op vrijblijvende flexibele basis inzetten voor uw minder mobiele buurtgenoten? Meldt u aan. Bent u wat minder mobiel en wilt u er graag weer een keer op uit, of heeft u begeleiding nodig bij een praktische afspraak? Meldt uw wens bij de helpdesk van Burennetwerk via telefoon, mail of website. Want samen er op uit is wel zo gezellig!

Meer info en aanmelden www.burennetwerk.nl/automaatje | 06 5141 4379 (maandag t/m vrijdag van 09:00 uur tot 16:00 uur) | [email protected]