Bankjesdag en groene geveltuinen op IJburg

0

De Ben van Meerendonkstraat op IJburg wordt mooier, gezelliger en groener. De bewoners hebben geveltuinen aangelegd en met een feestelijk buurt-programma op bankjesdag in gebruik genomen. Natuurlijk IJburg organiseerde het feest. In samenwerking met het Bankjescollectief waren er gezellige bankjes open en daar was van alles te doen. Lianne Zandstra van IJburgTV nam er een kijkje.

Veel belangstelling trok het Gouden IJ Bankje van Nieuw Amstelrade. Dat is een spiksplinternieuw buurtbankje dat voor de deur van de dagbesteding blijft staan zodat iedereen ervan kan blijven genieten. Op dat bankje zijn samen met bezoekers bordjes geschilderd die je in de geveltuinen kunt prikken. Zo wordt de straat nog levendiger en leren buren de bewoners van Nieuw Amstelrade beter kennen.

Het tuintjes-concept leverde veel leuke initiatieven op. Cultuurcollectief Right About Now Inc bezette een muzikaal bankje met ‘Urban Talents from Amsterdam and the rest of the world’. En de Boerderij op IJburg verzorgde een bankje mini-tuintjes maken. Cocasa maakte een gezellig huiskamer-momentje ‘Drink je een kopje koffie mee in onze tweedehands huiskamer, onze ‘hotspot’ gecreëerd uit IJburgs grofvuil?” Ga in gesprek over “hoe houden we de straten en containerlocaties op IJburg schoon”.

Voor fit en minder fit organiseerden we een bijzonder voetbal-eventje: het WING-Style-voetbal ontwikkeld door de IJburgse kunstenaar Yarre Stooker. In het Theo van Gogh Park creëerde Yarre het WING-Style Voetbal-Bankje voor korte en lange partijtjes 4 tegen 4. Je kon op ieder moment mee komen doen. Yarre Stooker ontwikkelde deze vorm van mini-voetbal ter gelegenheid van het wereldkampioenschap voetbal in Zuid-Afrika.