Home Gezin Basisschool De Zuiderzee in de strijd voor beste school van Nederland

Basisschool De Zuiderzee in de strijd voor beste school van Nederland

0

Basisschool De Zuiderzee op IJburg is genomineerd voor de Nationale Onderwijsprijs. De nominatie is verdiend met een filmpje dat de kinderen in het kader van het project Oorlog en vrede hebben gemaakt. Een bijzonder goed resultaat van opgedane kennis en  vaardigheden en ontwikkeld inlevingsvermogen. Op 24 januari volgt de uitslag van de eerste ronde.

Het filmpje Oorlog en vrede laat zien hoe de kinderen zich hebben ingeleefd in het leven van leeftijdsgenoten die moeten vluchten uit een land waar oorlog is. De kinderen hebben zelf de verhaallijn bedacht, de teksten geschreven, het filmscript gemaakt en uitgevoerd.

De Nationale Onderwijsprijs – ‘De Oscar van het Nederlandse onderwijs’

Het project laat de integratie zien van kennis (burgerschap, taal, zaakvakken, actuele kwesties) en vaardigheden (samenwerken, taalvaardigheid, mediavaardigheid, creativiteit, inlevingsvermogen). De allerbelangrijkste opbrengst van dit project is het ontwikkelen van inlevingsvermogen. De jury van de Nationale Onderwijsraad was onder de indruk van het resultaat. Op 24 januari wordt in Alkmaar bekendgemaakt of De Zuiderzee doorgaat naar de landelijke finale.

De film is het resultaat van onderwijsprincipes van basisschool De Zuiderzee. De school werkt vanuit de principes van Ontwikkelingsgericht Onderwijs (OGO). Dat is een vorm van projectonderwijs met hoge onderwijsopbrengsten en een brede ontwikkeling van het kind. Op de Zuiderzee is een leerlingenraad, kinderen presenteren moeiteloos voor een volle zaal, doen onderzoek, bouwen een kraanwagen of zetten een eigen onderneming op. Ook ontwikkelen ze creatieve vaardigheden met het ontwikkelen en uitvoeren van een toneelstuk of in dit specifieke geval een film.

De Nationale Onderwijsprijs zet bijzondere projecten in de schijnwerpers en laat daarmee zien hoe veelzijdig het Nederlandse onderwijs is. In elke provinciehoofdstad is een finale met provinciale deelnemers. De provinciale winnaars zijn automatisch genomineerd voor de Nationale Onderwijsprijs.