Home IJburg Basisschool Olympus uit IJburg Debatkampioen van Amsterdam

Basisschool Olympus uit IJburg Debatkampioen van Amsterdam

1

Basisschool Olympus mag zich Debatkampioen van Amsterdam noemen. De school uit IJburg won afgelopen zaterdag de eerste editie van ‘Het SKC Basisschool Debattoernooi’. Aan dit toernooi deden 80 leerlingen uit groep 7 en 8 van dertien Amsterdamse basisscholen mee. Het team van de Olympus bleek de beste debater. Zij gaan op 25 mei de strijd aan met bijna 40 scholen tijdens het landelijke debattoernooi.

De teams kregen afgelopen zaterdagmiddag drie actuele, uitdagende stellingen voor hun kiezen. Ook hoorden ze ter plekke of ze voor- of tegen de stelling waren. De drie stellingen waren: ‘Overal ter wereld mogen alleen meisjes aan iemand anders verkering vragen’. ‘De CITO toets moet worden vervangen door het inburgeringsexamen voor migranten’. En ‘Op elke school moet groep 8 jaarlijks een avondmaaltijd koken voor ouderen’.

Afgelopen weken trainde SKC in samenwerking met het Nederlands Debat Instituut ruim 280 leerlingen uit groepen 7 en 8 om deel te kunnen nemen aan dit toernooi. De vijf beste debaters van elke school werden geselecteerd om als team hun school te vertegenwoordigen op het debattoernooi.

Taalarme omgeving
Naast de winnaar gaan ook de basisscholen De Roos uit West en De Kaap uit Oost, die op de tweede en derde plek eindigden, door naar de landelijke finale op 25 mei. Het bijzonder is dat Amsterdam deze scholen naar het landelijke debattoernooi stuurt. Reda Belkadi, directeur van organisator SKC: ‘Deze leerlingen groeien vaak op in een taalarme omgeving waar weinig ruimte voor debat is. De combinatie van ze nieuwe dingen leren en uitdagen laat zien dat het ook hen niet aan kunde ontbreekt’, aldus Reda Belkadi, directeur van SKC.

Topdebaters in de dop
Belkadi heeft zelf het geluk gehad dat ze op tijd haar kansen pakte en met de positieve hulp van rolmodellen haar universitaire studie Bedrijfswetenschappen kon voltooien. ‘Veel jongeren in onze hoofdstad groeien op in een kansarme omgeving waardoor zij minder kansen krijgen. Deze basisschoolleerlingen krijgen nu de kans om topdebaters te worden en mee te doen aan de landelijke debattoernooi. Dat is iets om trots op te zijn!’

Naar landelijk toernooi
‘Het was mooi om te zien hoe gedreven de leerlingen waren, hun zenuwen te voelen, de speeches te horen en topdebaters in actie te zien!’, zegt mede-organisator Jacco van Mersbergen, directeur van het Nederlands Debat Instituut enthousiast. ‘We zien er enorm naar uit om deze Amsterdamse basisschoolleerlingen tijdens het landelijke toernooi in Den Haag in actie te zien.’

De debaters van Basisschool Olympus uit Amsterdam Oost zijn Arwa Djabbati, Zaid Kaskasou, Temidire Thomas, Berra Sahin, Salsabila Bouich, Romaissa Atouli, Lotte van de Voort. Allen zitten in groep 7. Van basisschool De Kaap uit Oost deden er twee teams mee: Firdaous Buamran, Karen Johnson, Mariejeanne Yongola, Chanicha van Ommeren, Sabrine Salebaan (team 1). En Ibrahim Kharrim, Sadik Kulaksiz, Safouane Ouahab, Wiam Barga, Tanisha Gonzalez (team 2).  Andere scholen uit Oost die meededen zijn de Linnaeusschool, De Kraal 1, De Kraal 2 en de Indische Buurt School.

Check www.skcnet.nl