Home Overzicht Basisschool onthult plaquettes ter nagedachtenis aan Joodse kinderen

Basisschool onthult plaquettes ter nagedachtenis aan Joodse kinderen

0
Een kleine tentoonstelling in de school over het project 'oorlog in mijn buurt'.

Meer dan 500 joodse leerlingen van de voorlopers van basisschool De Witte Olifant zijn in de Tweede Wereldoorlog gedeporteerd. De geschiedenis van deze kinderen is pas recent ontdekt. Ter nagedachtenis zijn plaquettes onthuld. Ze werden onthuld door wethouder Simone Kukenheim en Lous Steenhuis-Hoepelman. Zij is de dochter van Louis Hoepelman, een van de onderwijzers van Joodse School nr. 2.

In een kast van basisschool de Witte Olifant werden leerlingenlijsten en absentieoverzichten gevonden. Het materiaal leidde naar het verleden van de school en het daarbij horende verhaal van de deportatie van meer dan 500 Joodse kinderen in de Tweede Wereldoorlog, waarvan slecht een enkeling is teruggekeerd.

Een leerkracht van De Witte Olifant, Marthijn Licher, heeft in het afgelopen jaar uitgezocht wat zich exact heeft afgespeeld en geprobeerd zoveel mogelijk namen van de Joodse kinderen te achterhalen. Het team heeft zich vervolgens met de kinderen ingezet om een blijvend monument ter nagedachtenis van deze kinderen te realiseren.

De school heeft voor het monument een gedicht van Ida Vos uitgekozen uit haar bundel Vijfendertig tranen. Deze verwijzen naar de 35 Joodse leerlingen uit haar klas, waarvan er 4 het overleefd hebben. Het gedicht heet Naar buiten en komt te hangen in het trappenhuis van de ingang van de school aan de Nieuwe Uilenburgerstraat.

Rob Erdman heeft er, in samenwerking met Yolanda Felderhof, een kunstwerk van gemaakt. Ook hebben zij twee plaquettes ontworpen die komen te hangen bij de hoofdingang van De Witte Olifant en bij de ingang van de Oudeschans. Een deel van het kunstwerk is bekostigd met de opbrengsten van het sponsorschaatsen. De rest is gefinancierd door sponsors en de Gemeente Amsterdam.

Basisschool De Witte Olifant is voortgekomen uit drie aparte Openbare Scholen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog waren dit de Jonas Daniël Meijerschool in de Nieuwe Uilenburgerstraat, de Oudeschansschool in de Nieuwe Batavierstraat en de Van Alphenschool aan de Oudeschans. De openbare scholen stonden midden in de Joodse buurt. De bezetter wees in 1941 de Van Alphenschool en de J.D. Meijerschool aan als Joodse school nr. 1 en nr. 2. De niet- en half-Joodse leerlingen werden op de Oudeschansschool geplaatst. Bij aanvang in september 1941, zaten er 544 leerlingen op de twee Joodse scholen. Toen de scholen 31 mei 1943 werden opgeheven, na de grote razzia van 26 mei, waren er nog maar enkele leerlingen en onderwijzers over.

De Witte Olifant brengt met het team en de leerlingen dit vergeten verhaal weer onder de aandacht. Er is een kleine tentoonstelling te bezichtigen in de school met achtergrondinformatie, foto’s en interviews die de leerlingen hebben afgenomen met mensen uit de buurt in het kader van het project ‘oorlog in mijn buurt’. Deze is te bezichtigen van 8.15 uur tot 9.15 uur.

Op 4 mei om 10.00 uur en 12.00 uur zullen leerkrachten van de school een lezing over de school geven tijdens de Open Joodse-Huizen route. Check www.4en5meiamsterdam.nl