Home Lezen en schrijven Basje Boer en Tjeerd Posthuma gasten in Linnaeus Live

Basje Boer en Tjeerd Posthuma gasten in Linnaeus Live

0

De schrijvers Basje Boer en Tjeerd Posthuma zijn de gasten van Linnaeus Live op donderdag 27 oktober in Oba Linnaeus. Linnaeus Live is een maandelijkse literaire talkshow onder leiding van Maaike Bergsma of Teuntje Klinkenberg – samen de drijvende krachten achter Schrijvers uit Oost.

Beeld Merlijn Doomernik

Basje Boer (1980) studeerde fotografie aan de Gerrit Rietveld Academie en ontwikkelde zich tot multitalent. In 2006 debuteerde ze met de verhalenbundel Kiestoon (De Arbeiderspers). In mei dit jaar verscheen haar debuutroman Bermuda (Nijgh & Van Ditmar).

Boers verhalen werden gepubliceerd in vooraanstaande literaire tijdschriften. Ze leverde ook bijdragen aan de bundels Meer OostVrouwen schrijven niet met hun tieten en Handboek voor een optimistisch leven. Ook schrijft ze over kunst en film. Ze is daarnaast filmredacteur en werkt ook als beeldend kunstenaar. Boer maakt ook muziek als helft van het duo Dirty Shirt.

Over Bermuda: Meis weet niet hoe ze moet leven. Wanneer ze haar beste vriendin kwijtraakt, verliest ze alle houvast. Ze slentert over straat en vlucht voor het donker, bang voor alles om zich heen. Filmscènes vlechten zich door haar dagen en maken de werkelijkheid tot een droom. Wanneer Meis’ bestaan zo klein is geworden dat ze er nauwelijks nog in past, laat ze alles achter en vertrekt. Haar intuïtieve zoektocht naar zichzelf leidt van Bos en Lommer tot aan een woonboot in de gracht. Terwijl ze nieuwe identiteiten uitprobeert, wordt Meis ook door de mensen om haar heen in verschillende rollen gedwongen. Maar wie is ze nu echt?

Tjeerd Posthuma (1991) schrijft vanaf zijn 16e voor Sesamstraat, en daarna ook voor tv-series als De meisjes van Thijs en Het zandkasteel. Hij studeerde Theaterwetenschap en werkt als dramaturg voor Theater Bellevue. Stad van goud (Bezige Bij, september 2016) is zijn debuutroman. Het is 2008 en in de Vinex is alles nieuw. Nieuw of in aanbouw. De huizen, de straten, het Shopping Plaza en de toren waar een heuse V&D in komt. Het zand van de bouwplaatsen waait rond, altijd, over de speelpleintjes en langs de keurig aangeplante boompjes. De ouders van Claire en Orville wilden er graag wonen. Ze zijn gelukkig, zeggen ze. Claire betwijfelt dat. Ze moet alles op een rijtje zetten. Daar heeft ze alle tijd voor, nu ze vastzit. Ze vertelt over de wijk, over school, over wat er met haar broertje Orville is gebeurd, waarom hij er niet meer is. In een heldere, trefzekere stijl neemt Tjeerd Posthuma de lezer mee in de beklemmende wereld van een introvert meisje dat verhalen verzint om zich staande te houden. Want als alles nieuw is, hoe geef je dingen dan betekenis?

Linnaeus Live op donderdag 27 oktober om 18.00 uur in Oba Linnaeus, Linnaeusstraat 44. Deelname € 5,00 met Oba-pas, normaal € 10,00. Reserveren aan de balie | 020 694 0773 | [email protected]