Home Overzicht Begane grond Stopera krijgt nieuwe inrichting

Begane grond Stopera krijgt nieuwe inrichting

0

De begane grond van het stadhuis gaat op de schop. Het stadhuis moet een open, gastvrije en levendige plek worden. De vergaderzalen staan vooral in de avonduren vaak leeg. Elke Amsterdammer kan straks met een initiatief komen en gebruik maken van deze ruimtes. Ook komt er een permanente ruimte waar initiatieven van Amsterdammers overdag ook een plek krijgen.

De ruimtes aan de kant van het Waterlooplein krijgen grote openingen, waardoor een directe verbinding met het Waterlooplein ontstaat. Binnen in de lange gang komen delen die open kunnen. De binnentuin van het gebouw vormt een verbinding tussen de Amstel en het Waterlooplein. Deze is overdag en vroeg in de avond vrij toegankelijk. Daarnaast is er ook ruimte beschikbaar voor evenementen. Bijvoorbeeld voor de verkoop van verse producten en tentoonstellingen. Er komt meer groen en er worden zonnepanelen op het dak van de Stopera geplaatst.

MKB-collectief Amstel 1 is de hoofdhuurder van de ruimtes op de begane grond. Hier komen maatschappelijke en commerciële Amsterdamse midden- en kleinbedrijven. De inkomsten maken het mogelijk om de gevels aan het Waterlooplein, het entreegebied Stadhuis en De Nederlandse Opera & Ballet en de binnentuin te verbouwen en te vergroenen.

Nationale Opera & Ballet gaat met partners een deel van de begane grond gebruiken. In de Boekmanzaal, het tussengebied en het dakterras verzorgt Nationale Opera & Ballet in samenwerking met (culturele) partners activiteiten. Die zullen vooral gericht zijn op jong talent, experiment en ontwikkeling.

De start van de verbouwing staat gepland voor eind 2019.