Home Wonen Ben je in voor een experiment?

Ben je in voor een experiment?

0

Aan het begin van dit jaar nam ik mij voor eens wat vaker ‘ja’ te zeggen. Noem het een goed voornemen. Zelf zou ik het zo niet noemen, want voor mij impliceert een goed voornemen een heel bewuste keuze. Dat was dit niet.

Opruimspecialist Linda Groen is professional organizer en auteur van de boeken Wat een bende! | Professional organizing, je leven op orde | Opgebrand en uitgeblust

In meerdere zelfhulpboeken is een van de tips om vaker ‘ja’ te zeggen. Dat las ik, nam ik aan, maar paste ik zelf verder niet toe. Dat zou kunnen liggen aan het feit dat ik na mijn burn-out heel erg heb moeten leren om ‘nee’ te zeggen. Dat was nodig om mijn grenzen aan te geven en niet weer in dezelfde valkuilen terecht te komen. Tot nu toe is het een redelijk goede strategie gebleken om niet te veel hooi op mijn vork te nemen.

Tip
Sta open voor nieuwe ervaringen en zeg vaker ‘ja’.

Hoe kom ik er dan bij om aan het begin van 2018 onbewust te denken: ik zou eens wat vaker ‘ja’ kunnen zeggen dit jaar? Heeft het te maken met het feit dat ik toe ben aan nieuwe uitdagingen en ervaringen? Dat ik klaar ben voor groei? Wie zal het zeggen.

Ik kan wel verklappen dat spontaan ‘ja’ zeggen niet heel erg bij mijn karakter past. Ik ben een kat-uit-de-boom-kijker en ga te vaak uit van de illusie dat ik het leven onder controle heb. ‘Nee’ is in dat geval in eerste instantie vaak een veiligere reactie dan ‘ja’. Ik ben van nature dus geen jaknikker.

Nu geef ik eerlijk toe dat ik selectief ‘ja’ zeg sinds januari. Ik blijf voorzichtig, hoor in mijn hoofd vrijwel altijd eerst een ‘nee’, maar spreek die niet meteen uit. Ik stel me meer open voor wat me voorgelegd wordt en ben me bewust van mijn reflex om ‘nee’ te zeggen. Een therapeut zou zeggen: je ervan bewust zijn, is de eerste stap.

De tweede stap is dus ‘ja’ zeggen tegen voorstellen, uitnodigingen en bezigheden. Wat heeft me dat nu toe opgeleverd? Ik ben vrijwilliger geworden in het zorgcentrum bij mij in de buurt. Elke week bezoek ik een slechtziende meneer die blij is met mijn komst, want hij voelt zich eenzaam. Daarnaast pas ik regelmatig op mijn buurjongen van anderhalf. Is dat puur altruïsme? Nee, want het levert ook mij een goed gevoel op.

Wat gebeurde er nog meer? Ik ben in januari op een zaterdagmiddag in Utrecht tussen allemaal ADD’ers beland en heb daar voor het eerst expliciet kennisgemaakt met zwakke executieve functies. Daardoor stond ik in mei meteen open voor een dagtraining over wat ik als organizer kan met sterke en zwakke executieve functies bij klanten, bij mensen in mijn sociale omgeving en bij mezelf. Het bleek een leerzame, enerverende training te zijn en ik ben nu enthousiast meer kennis over dit onderwerp aan het vergaren.

Dit zijn een paar voorbeelden van zaken waar ik ‘ja’ tegen gezegd heb in de afgelopen vijf maanden. Ik kan zonder te overdrijven zeggen dat mijn leven er door verrijkt is. En dan te bedenken dat dit jaar nog zeven maanden heeft waarin ik op allerlei dingen ‘ja’ kan gaan zeggen. Heb ik er zin in? Ja!