Home Overzicht Berlagebrug hoognodig toe aan groot onderhoud

Berlagebrug hoognodig toe aan groot onderhoud

0

De Berlagebrug is aan het einde van zijn technische levensduur en is toe aan grootschalig onderhoud. Om te kunnen beoordelen welke werkzaamheden hiervoor precies nodig zijn, wordt een aantal technische onderzoeken uitgevoerd op en rond de brug. De renovatie van het Rijksmonument, dat is ontworpen door architect H.P. Berlage, staat voorlopig gepland voor 2020.

Beeld Hans Heigeert

Klachten over geluidsoverlast van de brug en problemen bij warm weer waren aanleiding om de staat van de brug eens goed te bekijken. Daaruit bleek dat technische onderdelen zijn versleten en het beweegbare deel van de brug is vervormd. Ook bleek dat er scheuren zijn in het brugwachtershuisje. Nu zijn materiaalmonsters genomen van verschillende onderdelen van de brug. Ook is de staat van de houtenpaalfunderingen door duikers onderzocht.

De exacte planningvan de renovatie  hangt samen met de resultaten van onderzoeken die rond deze tijd worden gehouden. De plannen worden verder uitgewerkt. Daarom is nog niet bekend hoe lang de renovatie gaat duren en welke impact dit zal hebben op de omgeving.