Home BoekvandeWeek ‘Bestemming onbekend’ door Paul Mosier

‘Bestemming onbekend’ door Paul Mosier

0

23 ‘Bestemming onbekend’ is het eerste jeugdboek van schrijver Paul Mosier. Naar eigen zeggen is de auteur dol op treinreizen, en dat komt in dit boek duidelijk naar voren; het hele verhaal speelt zich af tijdens een treinreis.

De twaalfjarige Rider woont sinds het overlijden van haar moeder bij haar oma in Palm Springs, als ook oma komt te overlijden wordt ze naar een oudoom in Chicago gestuurd. Ze reist in haar eentje per trein vanuit Californië naar Chicago, een reis van een aantal dagen. Op deze reis wordt ze vergezeld door een geheimzinnige doos. Onderweg houdt Dorothea, een medewerkster van de spoorwegmaatschappij, Rider een beetje in de gaten.

Tijdens haar treinreis sluit Rider vriendschap met een aantal van haar medereizigers: Neal van de restauratiewagon, padvinder Bonzo die haar laat kennismaken met het gedicht ‘Howl’, en treindichter Carlos . Dit gaat niet vanzelf, doordat ze al zoveel meegemaakt heeft duurt het even voordat Rider zich kan openstellen voor andere mensen. Door korte flashbacks kom je er achter hoe Rider’s jeugd is geweest en hoe haar moeder is overleden. Er komen vrij heftige thema’s aan bod: drugs, verslaving, dood, eenzaamheid, maar het is geen zielig verhaal. Rider is een gevoelig meisje, ze heeft een aantal heftige dingen meegemaakt, en ze heeft daardoor geleerd om zichzelf te redden. Gelukkig maakt ze ook mooie dingen mee in de trein. Zo ontdekt ze dankzij Bonzo een gedicht dat ze geweldig vindt, krijgt ze haar eerste zoen, en viert ze onverwachts haar verjaardag met een echte taart in de restauratiewagon.

Je zou dit een coming of age boek voor kinderen kunnen noemen. Vlak voordat de trein Chicago bereikt besluit Rider het verleden achter zich te laten. Mosier beschrijft vervolgens op een mooie manier hoe ze dit doet met behulp van de vrienden die ze onderweg gemaakt heeft. Het is tijd om verder te gaan.
Een mooi jeugdboek voor iedereen vanaf 10 jaar.

Bestemming onbekend is geschreven door Paul Mosier,
vertaald door Lydia Meeder
en verschenen bij Uitgeverij Lemniscaat
Annick van Kessel is boekverkoper bij Athenaeum Boekhandel Roeterseiland, Roetersstraat 41

Vorig artikelPaul Cliteur: Cultuur Marxisme
Volgend artikelFoto’s van verlies en herinnering