Home Overzicht Bestuurder Nevin Özütok naar Tweede Kamer

Bestuurder Nevin Özütok naar Tweede Kamer

0

Nevin Özütok, dagelijks bestuurder van stadsdeel Oost verlaat de bestuurscommissie en gaat naar de Tweede Kamer. Zij stond op plaats twaalf van de lijst van GroenLinks. Die partij haalde met 8,9 procent van de stemmen veertien zetels en dus betekent dat haar vertrek naar Den Haag. In Oost ging maar liefst 24,1 procent van de stemmen naar GroenLinks, in de hele stad is dat 19,4 procent. GroenLinks is zowel in Oost als in de stad nu de grootste partij.

Nevin Özütok maakt in 2006 al tijdelijk deel uit van de Tweede Kamerfractie van GroenLinks. In 2010 ging ze als stadsdeelbestuurder aan het werk in Oost. Met die bestuurservaring wilde ze haar comeback in Den Haag maken. Naast haar activiteiten in de bestuurscommissie Oost is ze in haar vrije tijd betrokken bij verschillende maatschappelijke organisaties en initiatieven. Zo stond zij op de eerste Turkse boot op de Gaypride in Amsterdam en nam deze zomer deel aan Pride Istanbul.

Nevin Özütok is geboren op 20 maart 1960 in Turkije. Haar vader kwam als arbeidsmigrant naar Amsterdam om te werken in de scheepsbouw. Nevin was twaalf toen ze samen met haar moeder door een gezinshereniging naar Nederland kwam. Snel daarna verhuisden naar de Indische Buurt. Studeren was haar ambitie, maar dat bleek toch lastig in een groot gezin met kleine kinderen. Er moest brood op de plank en studeren had geen prioriteit. Ze gaf niet op en startte later met een hbo-opleiding. In de avonduren maakte zij haar studie sociologie aan de UvA af. Ze was voorzitter Ondernemingsraad en raakte gefascineerd over arbeidsverhoudingen, het was een logische stap om voor FNV, als vakbondsbestuurder dagelijks, te werken aan belangenbehartiging van werknemers. Op internationaal niveau vertegenwoordigde zij FNV Vervoer.