Home Overzicht Bewoners willen historisch karakter Oud Watergraafsmeer terug in straatbeeld

Bewoners willen historisch karakter Oud Watergraafsmeer terug in straatbeeld

0

Behalve rode straatklinkers zouden ook rode stoepklinkers en passende klassiek lantaarns terug moeten komen in het straatbeeld van het oude deel van de Watergraafsmeer. Dat is de wens van bewoners Als voorbeeld noemen ze de Balistraat. Op de website de Stem van Oost kun je het plan steunen.

De gemeente start binnenkort met de vervanging van riolering, gasnet en bestrating in Middenmeer-Noord, globaal het gebied tussen de Linnaeuskade, Archimedesweg, Galileïplantsoen, Linnaeusparkweg en Hogeweg. De gemeente heeft hogere ambities voor bijzondere plekken. ‘Het zijn de parels in de verder krap bemeten en druk belaste wijk’, aldus de gemeente. Er zullen rode straatklinkers komen, maar de grijze stoeptegels zouden gehandhaafd blijven. Het voorstel van bewoners is om, naar voorbeeld van bijvoorbeeld de Balistraat en andere delen van de Indische buurt, de grijze stoeptegels te vervangen door rode stoepklinkers.

De diversiteit aan straatlantaarns maakt een rommelige indruk nu; ons voorstel is uniformiteit; de antieke lantaarns zoals rond de fontein op de Hogeweg zijn prachtig en passen bij de architectuur. Hiervoor is de Puccini-methode voorhanden. Daarbij wordt steeds meer gebruik gemaakt van gestandaardiseerd materiaal. Dat bevordert een helder en eenduidig straatbeeld en duurzaam gebruik van bestratingsmaterialen. Het gemeentelijk Materiaalbureau geeft in een vroeg stadium advies over de materiaalkeuzes voor de openbare ruimte.

De bewoners willen dat het historisch karakter van het oude deel van de Watergraafsmeer terug komt en de parel in oude luister te herstellen. Je kunt het plan van de buurtcoalitie Oud Watergraafsmeer steunen op De Stem van Oost. Op deze website staan meer plannen van bewoners uit Oost. Eén keer per maand bespreekt het Algemeen Bestuur van stadsdeel Oost het bewoners­voorstel met de meeste stemmen.