Home Overzicht Bewoners willen meepraten over hotel bij station Muiderpoort

Bewoners willen meepraten over hotel bij station Muiderpoort

0

Aan belangstelling is er niet te klagen. Aan waardering voor het concept ook niet. De plannen van het Lloyd Hotel om hotelkamers te vestigen in niet gebruikte, vaak monumentale panden in of bij treinstations in heel Nederland vinden veel mensen een goed idee. Maar over een hoofdvestiging van Hotel Holland, zoals het project heet, te bouwen bij het Muiderpoortstation is niet iedereen het eens. Met name bewoners van Tuinwijck willen daar met de ontwikkelaars eerst eens goed over in debat.

Het was niet de eerste keer dat omwonenden en belangstellen over de plannen werden geïnformeerd. Eerder hadden Suzanne Oxenaar en Otto Nan hun plannen voor Hotel Holland laten zien in Q-Factory. Met het resultaat daarvan hebben ze de plannen voor de bouw van het hotel langs de spoordijk aangepast. Nu terug in het muziekmakerscentrum is gekozen voor een lang hotel van vier lagen langs het spoor achter de bestaande monumentale gebouwen op het Oosterspoorplein. De gevel krijgt een groene uitstraling met bomen en voor het dak is gekozen voor semi-openbare tuinen.

Voor- en tegenstanders
Het gebeurt niet vaak dat de plannen voor projecten eerst met de bewoners worden besproken. Het Lloyd Hotel koos daar wel voor, maar dan weet je zeker dat je meteen al met zowel voor- als tegenstanders aan tafel zit. Bewoners van Tuinwijck lieten dan ook van zich horen. Zij willen eigenlijk geen verandering in de buurt en verwachten overlast door toeristen, een Oosterspoorplein met een terras dat een aanzuigende werking heeft en de bouw van het hotel dat lange tijd de rust in de kleine wijk tussen twee sporen verstoort.

Veel onduidelijk
Onderdeel van dit project is ook de aanpassing van het station en de tunnels. Het monumentale Muiderpoortstation en de omgeving kunnen volgens de plannenmakers een levendig, aangenaam en eco-vriendelijk centrum worden, waar de buurt, toeristen en bewoners elkaar ontmoeten. De ondernemers die nu ruimte voor hun bedrijf huren in het station moeten plaats maken andere activiteiten zoals een foodlab, met een grote diversiteit aan eten en drinken. Voor de enorme hoeveelheid fietsen zoekt Prorail een nieuwe oplossing, al kon de aanwezige vertegenwoordiger van de spoorwegen daar niets over zeggen. De ruimte die vrij komt zou een aantrekkelijk plein moeten worden. De ontwikkelaars verwijzen daarbij naar het nieuwe en succesvolle Artisplein.

Meepraten over ontwikkeling
Het debat was er meteen. De Tuinwijckers willen meepraten over de hoogte van het hotel, de gevel. Over de inrichting van het plein. De ondernemers willen weten wat de ontwikkelingen voor hun betekenen. Leveren de nieuwe activiteiten werkgelegenheid voor mensen uit de buurt op? Wanneer start de bouw, woningcorporatie Ymere gaat de fundering van woningen aanpakken. Dat levert dubbele overlast op. De vertegenwoordiger van Ymere kon data niets over vertellen. De man van Prorail kon of wilde maar weinig kwijt over de gesprekken met ondernemers en een oplossing voor het fietsenprobleem. De mensen van het Lloyd Hotel willen met de belanghebbenden in gesprek. ‘Graag’, zeggen ze.

Wijziging bestemmingsplan
De bijeenkomsten in Q-Factory zijn informeel en hebben geen juridische betekenis, lichtte een ambtenaar van stadsdeel Oost toe. Een bestemmingswijziging voor de plek waar het hotel zou komen heeft dat wel. Daar is een procedure voor waarvan inspraak onderdeel uitmaakt. Gemeenteraadslid Jorrit Nuijens die de bijeenkomst bijwoonde, was verrast over de informatieavonden over het project. Dat maak je volgens hem maar zelden mee. Maar de vestiging van een hotel zullen we als gemeenteraad niet zomaar goedkeuren. Daar is draagvlak van de bewoners voor nodig.