Home Groen Bijen houden in Oost

Bijen houden in Oost

0

Lees je dit artikel buiten in het park of in je tuin? Kijk dan eens om je heen. Grote kans dat je op zo’n lekkere zomerse dag honingbijen ziet op zoek naar nectar en stuifmeel. Honingbijen, die al jaren in het nieuws zijn vanwege de bijensterfte, doen het namelijk vrij goed in de stad. Door alle tuintjes en stadsparken is er op een kleine afstand veel voer te vinden voor bijen.

Door Kirsten de Wit | Beeld Hans van den Bosch

Waar komen die bijen vandaan? In Amsterdam staan ruim 650 bijenkasten. Naar schatting staat een tiende daarvan in Amsterdam Oost. Het leuke is dat je op de honingbijenkaart van de gemeente Amsterdam kunt opzoeken waar er bij jou in de buurt bijen worden gehouden. De bijenkasten staan op daken van huizen, hotels en bedrijven. Sommige bijenhouders, ook wel imkers genoemd, houden hun bijen in stadsparken, speciale bijenparken of volkstuinparken. Zo ook imker Afra Laan. Al 25 jaar lang houdt zij bijen op volkstuinpark Nieuwe Levenskracht in Middenmeer. Negen bijenkasten heeft ze hier staan in een bijenstal: een overkapping waaronder de bijenkasten beschut staan.

Imker Afra Laan

Verrassingen
Afra’s passie voor bijen is ontstaan tijdens haar studie tot biologiedocente. Het begon allemaal met een cursus bijen houden, 35 jaar geleden. Samen met goede vriend en medecursist Ko Veltman heeft ze tien jaar lang bijen gehouden in dierentuin Artis. De bijenkasten stonden op het nijlpaardenverblijf. Wat ze leuk vindt aan bijen houden is het volgen van de ontwikkeling van haar bijenvolken. Omdat ze regelmatig haar bijen observeert of controleert, kent ze de volken door en door. Ze leeft dus letterlijk en figuurlijk met haar bijenvolken mee. Ieder volk is uniek. Dat zorgt weleens voor verrassingen, en juist dat maakt het bijen houden leuk, aldus Afra.

Afra werkt samen met Daniël. Op 12-jarige leeftijd kwam hij vanuit de volkstuin van zijn vader aangelopen toen Afra bezig was met de bijen. Hij bleef komen, en door de jaren heen heeft Afra hem alles geleerd. Inmiddels werken ze al 14 jaar samen! Het delen van kennis zit haar als voormalig biologiedocente dus in het bloed. Dat merk ik ook wanneer ze mij biologisch dynamische tips geeft voor mijn eigen bijenvolken. Ze komt op mij over als een prettige leermeester. Ze stimuleert je om na te denken hoe je een situatie zelf zou oplossen. Bijen doen nu eenmaal niet altijd alles volgens het boekje. Wordt je voor een verrassing gesteld dan moet je creatief kunnen denken en zelf keuzes maken.

Bijvriendelijke planten
Een cursus bijen houden is voor de meeste imkers het startpunt. In een basiscursus leer je alles over de ontwikkeling van een bijenvolk door het jaar heen én welke handelingen daarbij horen. Geïnteresseerd? Cursussen kunnen in omgeving Amsterdam gevolgd worden bij de bijenverenigingen in Amsterdam. Bedenk wel goed waar je aan begint. Afra geeft aan dat zij in de maanden mei en juni, wanneer de bijen de neiging hebben om te zwermen, soms wel 12 uur per week bezig is met de bijen. In de winter is dit natuurlijk minder, dan overwinteren de bijen op het opgeslagen voer.

Geen tijd of zin om bijen te houden? Plant dan drachtplanten in je tuin, op je balkon of dakterras. Drachtplanten zijn planten waar de bijen nectar en stuifmeel kunnen halen. De meeste tuincentra hebben tegenwoordig een aparte hoek met bijenplanten, -struiken en -bomen. En belangrijk: gebruik geen bestrijdingsmiddelen, zoals bijvoorbeeld het onkruidbestrijdingsmiddel Roundup dat in verband wordt gebracht met bijensterfte. Zo kunnen we allemaal ons steentje bijdragen aan een betere leefomgeving voor de honingbijen in Amsterdam Oost!

Op 9 en 10 juli zijn de Open Imkerijdagen. In Oost doet imker René Genet mee, die vier kasten heeft staan aan de IJburg-kant onder de Nesciobrug. www.bijenhouders.nl/landelijkeopen-imkerijdagen voor een kaart met plekken waar iets georganiseerd wordt.

Bijenverenigingen Amsterdam amsterdam.bijenhouders.nl | Amstelveen www.nbvamstelland.nl