Home BoekvandeWeek ‘Billie en Seb’, tijdloze en toch heel actuele roman

‘Billie en Seb’, tijdloze en toch heel actuele roman

0

4 ‘Jemig, wat mooi,’ verzuchtte mijn collega na de laatste zin die Ivo Victoria voorlas tijdens de presentatie van zijn nieuwe roman bij ons in de winkel. Victoria schrijft prachtig en verstaat de kunst van het voorlezen als geen ander, dus ik kon niet anders dan bevestigend knikken.

Billie en Seb is de vierde roman van de Amsterdamse Vlaming Ivo Victoria. En hij flikt het weer. Bij sommige auteurs denk ik na twee of drie boeken ‘nu weet ik het wel’, Victoria houdt mij nieuwsgierig.

Billie, de raadselachtige geestverwant van de zeventienjarige Seb ligt in coma na een ongeluk. Haar adoptiefouders wachten op het moment waarop ze met goed fatsoen de stekker eruit kunnen trekken, Seb wacht op een wonder.

Seb is een naar binnen gekeerde puber zoals je ze niet graag ziet. Eigenlijk was hij dat al als kleuter, toen hij het liefst dag en nacht een bivakmuts droeg om maar zo onzichtbaar mogelijk door het leven te bewegen. Seb zit binnen, ziet zijn vrienden nauwelijks, zegt niks, doet niks. Tot zijn ouders op het idee komen hem een geweer te geven met kerst, een airsoftgeweer, een Sniper. ‘Komt hij tenminste weer eens buiten, met zijn vrienden,’ is hun redenering. De vrienden van Seb hebben soortgelijke geweren en ‘spelen’ op een verlaten boerderij. Ze hebben strakke regels, maar voor Seb wordt het veel meer dan een spel.

Billie en Seb is een gelaagde roman: je hebt het ziekteverloop van Billie, het verhaal van Seb en zijn vrienden, de geschiedenis van de boerderij van Urbain, het huwelijk van de ouders (o, die ouders!) en de bespiegelingen van de oom, de broer van vader, die regelmatig op visite komt en in zijn eentje de rol van het koor uit een Griekse tragedie vervult: hij stelt de juiste vragen en geeft zo indirect commentaar op de loop van de gebeurtenissen.

Ivo Victoria heeft een tijdloze en toch heel actuele roman geschreven. Ja, er is internet, de jongens posten filmpjes op Facebook, maar dat is ondergeschikt. Het gaat over grote thema’s, wie heeft er nog idealen, waarvoor zou je willen vechten, kun je schuldgevoel te boven komen. Hij lokt je naar het fictieve plaatsje Gaspel en voor je het weet struin je door de gaspeldoornvelden, hoor je de golven beuken tegen de rotskust en denk je na over je eigen idealen. Waar zou jij voor willen sterven?

Er is heel veel over deze roman te zeggen, het is er een die zich moeiteloos twee keer laat lezen, zodat je er nog dieper in weg kunt zinken en nog meer ‘ziet’.

En mocht u de kans hebben Ivo Victoria te horen voordragen: grijp die kans, bijvoorbeeld op 1 februari in ‘Dwars door Oost in de Jungle’ in theater Jungle Amsterdam (voormalig Muiderpoorttheater).

_____

Billie en Seb is geschreven door Ivo Vicoria
en is uitgegeven bij Lebowski Publishers
Edith Vroon is boekverkoper bij Linnaeus Boekhandel, Middenweg 29