Home Overzicht Binnen een week moeten deelfietsen van de straat

Binnen een week moeten deelfietsen van de straat

0

Deelfietsen moeten voor 9 september van de straat. In een brief aan bedrijven als oBike, Flickbike en Donkey Republic heeft de gemeente geschreven dat de fietsen dan verwijderd moeten zijn. Gebeurt dat niet dan gaat de gemeente de fietsen tegen het eind van de maand zelf verwijderen. De kosten voor het weghalen van de fietsen zijn voor rekening van de betreffende bedrijven.

Deelfietsen die overal in de stad te vinden zijn, mogen niet in de openbare ruimte staan met het doel ze te verhuren als deelfiets. ‘We willen niet dat deelfietsen de schaarse openbare ruimte in beslag nemen’, zei verkeerswethouder Pieter Litjens eerder. ‘We zijn hard aan het werk om meer plek voor de fietser te realiseren en die willen we niet door de vele commerciële deelfietsen laten innemen.’ De deelfietsen zouden vooral door toeristen worden gebruikt.

Niet op de openbook are weg
Je zou denken dat door een toenemend aantal deelfietsen, de totale hoeveelheid fietsen in de stad afneemt. Volgens de wethouder is dat niet het geval. ‘Tot nu toe lijken het er alleen maar meer te worden, daar willen we paal en perk aan stellen.’ Inmiddels is er een aantal bedrijfjes verschenen die deelfietsen verhuren. Ze doen dat op de openbare weg. En en dat mag niet omdat ze daarmee fietsparkeerplekken in beslag nemen. Bovendien mag je geen dienst aan de openbare weg aanbieden. Volgens de Algemene Plaatselijk Verordening (APV) is dat niet toegestaan.

Reeds weggeknipt
Veel mensen irriteren zich aan de fietsen die overal worden neergezet en er som lang blijven staan. Inmiddels heeft de gemeente al enkele vierhonderden deelfietsen verwijderd omdat ze te lang of hinderlijk geparkeerd waren.