Home Overzicht Blije Buren moeten vertrekken, maar krijgen geen nieuwe plek

Blije Buren moeten vertrekken, maar krijgen geen nieuwe plek

0

‘De Blije Buren’ moeten opnieuw het veld ruimen. Waar nu nog de portacabins aan de Cruquiusweg staan komen volgend jaar tijdelijke woningen voor statushouders. Dat betekent dat Franny Emma en Peter Gualterus voor de activiteiten van hun idealistische stichting de Blije Buren een nieuwe plek moeten zoeken. Voor de verhuizing van het GVB-huisje even verderop was er nog medewerking van stadsdeel Oost. Nu moeten ze het zelf maar uitzoeken. Vanaf 23 juni staan de Blije Buren op straat.

De vrijwilligers van Blije Buren halen elke ochtend met onverkoopbare groenten en fruit op bij een paar winkels in de Javastraat. Alles wat nog bruikbaar is wordt uitgestald in de kraam bij de portacabins. Iedereen mag er gratis groente, fruit en brood komen halen.  De voedselkraam blijft zelfs ’s nachts open, en dat gaat wonderwel goed. Er is veel eenzaamheid in de buurt. Veel mensen lopen daarom dagelijks binnen om even aanspraak te hebben.

Anderhalf jaar
Begin vorig jaar werd afgesproken dat de twee portacabins maximaal anderhalf jaar mochten blijven staan op de hoek Cruquiusweg en de Van Lohuizenlaan. Ook was de afspraak dat de Blije Buren de portacabins zouden opknappen en gebruiken voor maatschappelijke activiteiten. Het stadsdeel maakte met de Blije Buren strikte afspraken over het gebruik van het veldje, de plaatsing van spullen rondom de portacabins en de uitstraling. De pilot was geen succes, zegt Marije van Wees van Stadsdeel Oost. Dat was wel een voorwaarde en dat betekent dat de samenwerking stopt. De plek is straks voor tijdelijke huisvesting van studenten en statushouders. Ook krijgt de stichting geen alternatieve plek aangewezen.

Vragen in bestuiurscommissie
Uit antwoorden op vragen van de VVD in de Bestuurscommissie over de Blije Buren blijkt dat er verschillende bewoners hebben geklaagd over situatie rondom de portacabins. Zo was er overlast door afval en ratten, hinder en vervuiling door open vuur. Ook blijkt dat er in de portacabins illegaal wordt gewoond. Bovendien blijkt uit de antwoorden op de vragen in de bestuurscommissie dat stadsdeel Oost ruim 60.000 euro heeft bijgedragen aan de faciliteiten van de portacabins.