Home Overzicht Blije Buren raakt onderkomen kwijt, maar stopt activiteiten niet

Blije Buren raakt onderkomen kwijt, maar stopt activiteiten niet

0

Blije Buren moet morgen zijn vertrokken van de sociale ontmoetingsplek aan de Cruquiusweg. Dat heeft de rechter bepaald. Eerder had het stadsdeel de stichting laten weten uiterlijk 23 juni te moeten vertrekken. De gemeente zou volgens Peter Gualterius van Blije Buren een nieuwe plek zoeken. Hij laat weten dat zij vooralsnog het dagelijks ingezamelde voedsel nu thuis gaan afleveren bij de bewoners die ingeschreven staan.

Op de plek bij de T.K. van Lohuizenlaan en de Cruquiusweg waar nu nog de portacabins aan de Cruquiusweg staan komen volgend jaar tijdelijke woningen voor statushouders. Dat betekent dat Franny Emma en Peter Gualterus voor de activiteiten van hun idealistische stichting de Blije Buren moeten vertrekken.

Voedsel en aanspraak
De vrijwilligers van Blije Buren halen elke ochtend met onverkoopbare groenten en fruit op bij een paar winkels in de Javastraat. Alles wat nog bruikbaar is wordt uitgestald in de kraam bij de portacabins. Iedereen mag er gratis groente, fruit en brood komen halen. De voedselkraam blijft zelfs ’s nachts open, en dat gaat wonderwel goed. Er is veel eenzaamheid in de buurt. Veel mensen lopen daarom dagelijks binnen om even aanspraak te hebben.

Anderhalf jaar
Begin vorig jaar werd afgesproken dat de twee portacabins maximaal anderhalf jaar mochten blijven staan op de hoek Cruquiusweg en de Van Lohuizenlaan. Ook was de afspraak dat de Blije Buren de portacabins zouden opknappen en gebruiken voor maatschappelijke activiteiten. Het stadsdeel maakte met de Blije Buren strikte afspraken over het gebruik van het veldje, de plaatsing van spullen rondom de portacabins en de uitstraling. Dat was geen succes, zegt Marije van Wees van Stadsdeel Oost. Het was wel een voorwaarde en dat betekent dat de samenwerking stopt.