Home Overzicht Blueslegende John Mayall in oktober naar Q-Factory

Blueslegende John Mayall in oktober naar Q-Factory

0

John Mayall ‘The Godfather of British blues’ komt naar Q-Factory voor een speciale gelegenheid. De blueslegende viert zijn verjaardag: de oude meester wordt 85. Zelfs in blues-lichtjaren gerekend mag dat respectabel genoemd worden. John speelt nog altijd met groot plezier alle sterren van de hemel.

John Mayall was een van de vaandeldragers van de Engelse blues-scene in de jaren 60. In dat beginstadium gaf hij een geheel eigen smoel aan bluesrock. Dit deed hij vooral met zijn legendarische ‘blues/rock/pop-laboratorium’ The Bluesbreakers. Hij scoorde wereldhits met Looking Back, Congo Square en natuurlijk het onverwoestbare Room To Move. John Mayall is een ware legende die eigenhandig grote namen de eerste kneepjes van het vak bijbracht: Eric Clapton, Peter Green, Mick Taylor – om er maar een paar met hoofdletters te noemen.

Mayall zou in zijn jonge jaren bekendstaan als een wat autoritaire bandleider. Opvallend is dat in de beginperiode het verloop in zijn bands zeer groot was, wellicht omdat Mayall experimenteerde en zoekende was naar de juiste combinatie en het beste geluid. De band heette ook niet voor niets John Mayall’s Bluesbreakers.

Steeds wist hij talentvolle muzikanten aan te trekken en in muzikaal opzicht kregen zij veel kansen van hem. Een feit is dat Mayall Eric Clapton stimuleerde om ook te gaan zingen. Een andere meester-bluesgitarist die bij John Mayall begon, was Walter Trout. Deze verklaarde dat zijn jaren bij John Mayall tot de hoogtepunten van zijn loopbaan behoren: ‘John Mayall behandelde zijn bandleden alsof ze van goud waren.

♦ John Mayall op 28 oktober in Q-Factory