Home Lezen en schrijven Boerderijen van de Watergraafsmeer

Boerderijen van de Watergraafsmeer

0

In de Watergraafsmeer stonden heel wat boerderijen. Slechts twee staan er nog, maar die kregen een een andere bestemming. De bekende Watergraafsmeerder Jo Haen heeft zich verdiept in de ‘Boerderijen in de Watergraafsmeer’ en stelde daarover een boek met die titel samen.

In het boek beschrijft Jo Haen achttien de boerderijen die  in de vorige eeuw nog in de Watergraafsmeer stonden. ‘Van Anna Hoeve tot Vergulden Eenhoorn’, is de subtitel van het boek. En daarmee geeft zij aan welke twee boerderijen het hebben overleefd. Overigens niet als boerenbedrijf, maar als restaurant…

Er stonden veel meer dan achttien boerderijen en hofstedes binnen de polder. In de loop van de tijd veranderden de namen en maakten bedrijven plaats voor nieuwe ontwikkelingen. De achttien boerderijen in het boek geven een mooi beeld van het toch niet zo heel verre agrarische verleden van de Watergraafsmeer.

De laatste boer die zijn bedrijf bij de Schagerlaan moest opgeven was Henk Suijkerbuijk. Vanwege de nieuwbouw in het Julianapark kon hij niet anders dan zijn bedrijf beëindigen. En daarmee verdween rond 1990 het laatste boerenbedrijf uit de Watergraafsmeer.

In drie jaar tijd heeft Jo Haen verhalen, foto’s en een stukje geschiedenis over de achttien boerderijen verzameld. Over een tijd die voorbij is, maar door dit boek weer tot leven wordt gebracht. Ron de Wit verzorgde de vormgeving.

Het boek is verkrijgbaar voor € 19,20 bij Linnaeus Boekhandel. Dat is een symbolisch bedrag. Op 31 december 1920 verloor Watergraafsmeer haar zelfstandigheid en werd geannexeerd door Amsterdam.