Home Eten&Drinken Boerenkool ook in de buurtsuper!

Boerenkool ook in de buurtsuper!

0

Boerenkool tijdens de introductie van het Buurtsuper Kookboek in de Java Bookshop. Een prachtig uitgevoerd boek over alles wat je kopen kunt in Turkse en Marokkaanse winkels. En het is ook nog eens rijkelijk gevuld met recepten. Maar, is boerenkool nou typisch iets voor de buurtsuper? Het is een superfood weet Marianne Meijerink, auteur van het boek. En daarom was boerenkool onderwerp van een vrolijke quiz tijdens het introductiefeestje. En goed voor een recept in haar nieuwe boek.

Marianne Meijerink heeft al enkele succesvolle kookboeken op haan naam staan, maar voor dit nieuwe kon ze geen uitgever vinden. Cowdfunding kan dan de oplossing zijn, en dat was het. Ruim honderd mensen legden geld op tafel om de drukker te kunnen betalen. Als tegenprestatie is er dan een gesigneerd exemplaar van het boek én een uitnodiging voor het presentatiefeestje. Er waren dan ook veel mensen in de boekhandel. Voor twee aanwezigen was er bovendien een foodybag gevuld met Turkse of Marokkaanse producten. Als beloning op de quizvraag: hoeveel hits levert het Engelse woord kale, oftewel boerenkool, op in Google. Verrassen veel bleek: 26.000.000 hits.

Boerenkoolchips
Zoveel hits zal ‘Buurtsuper Kookboek’ op Google niet krijgen, maar ‘boerenkool’ levert in ieder geval één hit op in de inhoudsopgave van het kookboek. Voor een recept voor boerenkoolchips, waarmee de schrijfster kennis had gemaakt in New York. Kale was er een ware hipe in foodshops en boekhandels, schrijft Marianne Meijerink. Ze kwam achter het recept voor boerenkoolchips en dat staat nu in het boek. Leuk dat er naast veel interessante Marokkaanse en Turkse gerechten, in het kookboek uitstapjes worden gemaakt naar andere streken. Bijvoorbeeld nar Spanje waar Marianne en haar man het recept ‘artisjokken a la plancha’ tegenkwamen. Staat ook in Buurtsuper Kookboek.

Winkel en keuken
Het Buurtsuper Kookboek is een logisch vervolg op Dat koop je bij de Turk. Marianne Meijerink heeft de inhoud daarvan geactualiseerd en aangevuld. De recepten zijn grotendeel nieuw. De indeling is overzichtelijk. Het begint met wat je in de buurtsuper zoal kunt vinden. Dat is veel en vaak verrassend. veel informatie over verse producten, maar ook wat je in pot, blik of pak in de winkel ziet staan. En dan de keuken in met recepten over vegetarische gerechten, vis en vlees, zoetigheid, klein gerechten, snacks en brood. Het boek sluit af met een reeks tips over bijvoorbeeld pekelcitroen maken, koken met de tajine of Turkse kleipot en granaatappels pellen en persen. Heel handig!

Brug tussen culturen
Het Buurtsuper Kookboek maakt ook een reisje door Oost. In de foto’s herken je Turkse en Marokkaanse buurtsupers in de Transvaalbuurt en de Indische Buurt. Alles bij elkaar staan er lekker veel foto’s in het boek. Bij de recepten zie je wat de kookinspanningen opleveren. Het nieuwe kookboek levert overigens nog meer op. De supermarktondernemer van Helal et Gida uit de Pretoriusstraat zei het heel treffend. Met de boeken van Marianne Meijerink is de deur van de buurtsupers geopend voor autochtonen. Het nieuwe zal dan ook voor die groep weer een brug slaan tussen allochtonen en autochtonen.

Vierde boek in rij
Marianne Meijerink heeft al een aantal leuke kookboeken op haar naam staan. Het begon met De keuken van Helal et Gida dat ze in eigen beheer uitgaf ter gelegenheid van de vijftiende verjaardag van de Turkse winkel in de Pretoriusstraat. Wat het Groene Hart Schaft verscheen een paar later bij uitgeverij Fontaine en weer een paar jaar later zag Dat koop je bij de Turk het licht bij dezelfde uitgever. Daarmee sleepte Marianne Meijerink een nominatie voor het Kookboek van het jaar in de wacht. En het boek werd zelfs genomineerd voor de World Cookbook Award 2011.

Het Buurtsuperkookboek is voor 15 euro verkrijgbaar bij onder andere Linnaeusboekhandel, Middenweg 29 | Java Bookshop, Javastraat 145 | Boekalicious, Galileïplantsoen 94 | Helal Et Gida, Pretoriusstraat 34 | Supermarkt El Jawhara, Molukkenstraat 401.