Home Overzicht Bohemian bruidsjurken naar wens

Bohemian bruidsjurken naar wens

0
Marieke en Willeke met pasjurk.

Willeke en Vincent trouwen in het voorjaar van 2018. Samen dromen ze over de mooiste trouwlocatie, het menu, de muziek, noem maar op. Maar de bruidsjurk moet geheim blijven voor Vincent. Daarover heeft Willeke haar eigen droom en die ligt niet in de chicste bruidszaak. Die wordt speciaal voor haar ontworpen in de Gorontalostraat.

Tekst Hannie Raaff | Foto Marcel de Cnock | IJopener

Marieke Hendriks (36) kijkt er niet vreemd van op dat de aanstaande bruid met vier vriendinnen haar atelier binnenstormt. De bruidsjurk moet een overweldigende indruk maken: sexy voor de bruidegom, cool voor de vriendinnen, ontroerend voor de oudere gasten. Je beste vriendinnen en je zus kunnen je bijstaan als er keuzes gemaakt moeten worden.

Marieke zet thee voor de supporters en verdwijnt met de bruid in het pashokje. Tien minuten later showt Willeke de pasjurk. Na alle oh’s en ah’s barst de discussie los over de rug, de hals, de buik, het kant. Haast ongemerkt leidt Marieke de bruid door het keuzeproces. Voor het naaien van bruidsjurken moet je niet alleen technisch en artistiek talent hebben, maar ook psychologisch inzicht. Marieke heeft zowel een diploma modevakschool als een hbo-diploma Culturele en Maatschappelijke Vorming. In 2010 zette ze een naaischool op, waar zowel volwassenen als kinderen terecht kunnen. Ze geeft niet alleen cursussen, maar ook eenmalige bijeenkomsten voor kinderfeestjes en babyshowers. In 2015 naaide ze op verzoek van een nichtje een Bohemian bruidsjurk. En dat was zo’n groot succes dat het ene na het andere verzoek voor een jurk binnenkwam.

‘De stof is mooi maar ook eenvoudig, met een kantje hier en een kraaltje daar’

Wat is een Bohemian bruidsjurk?
‘Dat is geen poefjurk met hoepels, slepen en bling-bling’, legt Marieke uit. ‘Een Bohemian jurk heeft een eenvoudige lijn, die het figuur van de vrouw volgt. De stof is mooi maar ook eenvoudig, met een kantje hier en een kraaltje daar. Natuurlijk komt een slank figuur zoals Willeke heeft er erg mooi in uit, maar ook een wat gevulder figuur kan het heel goed hebben. Wat mijn klanten gemeen hebben is dat ze hun wensen niet vervuld zien in bruidszaken. Daar vind je catalogusmodellen. Bij mij kunnen ze zelf hun jurk samenstellen.’

Geeft dat geen keuzestress?
‘Als een vrouw een eerste afspraak maakt, vraag ik haar om plaatjes mee te nemen van kleding die zij mooi vindt. Ik heb in het atelier wat modellen hangen van rokken, bovenstukjes, mouwen en andere onderdelen waaruit ze kan kiezen. Maar ze mag ook zelf een suggestie geven, dat vind ik leuk. Ik maak vervolgens een pasmodel, een jurk zoals die eruit komt te zien, maar dan van goedkope stof. Zo’n jurk als Willeke nu aan heeft.’

Met de pasjurk kan Marieke alle wensen van bruid en haar begeleiders zichtbaar maken. Ze speldt een wat dieper decolleté, een minder blote rug, langer mouwtje of korter, split hoger of lager, ander kantje, nee, toch maar niet… Marieke is geduldig en haar spelden ook. Als de pasjurk naar wens is afgespeld, wordt de echte jurk genaaid. Dan komt de aanstaande bruid een tweede keer passen en de laatste keer een paar weken voor de Grote Dag. En dan maar hopen dat de bruid hetzelfde figuur heeft gehouden, innemen kan altijd, maar wijder maken is een probleem.

Een lesatelier én bruidsjurken, is dat te combineren?
‘Dat kan, als ik niet alles zelf blijf doen’, zegt Marieke. ‘Die naaischool is toch mijn kindje, cursisten zijn aan mij gehecht. Voor de kinderfeestjes schakel ik nu oud-leerlingen in. Ik heb een tante van 75 die zelf naaister was, zij komt me op vrijdag helpen met de bruidsjurken en dat is hartstikke gezellig. Maar de finishing touch en afwerking doe ik zelf. Bovendien ontwikkel ik technische routine en kan ik steeds beter inschatten wat een vrouw echt wil. Reclame en marketing doe ik samen met andere ondernemers die zich bezighouden met bruiloften, we hebben gezamenlijke beurzen en websites, samen kan je veel meer dan alleen.’

Op die beurzen heeft Marieke ook samengewerkt met andere ondernemers uit de Indische Buurt, zoals taartenzaak Majesteit in de Javastraat en Bloemen op Locatie op het Javaplein. Voor sommige zaken slaag je beter in de Indische Buurt dan in de PC Hooft!

www.bohemianbruidsjurken.nl