Home Overzicht Boren van Hortus naar Hermitage op 26 meter onder de metrotunnel geslaagd

Boren van Hortus naar Hermitage op 26 meter onder de metrotunnel geslaagd

0
Met een ondergrondse verbinding aangelegd in 2016 delen de Hermitage en de Hortus Botanicus hun warmte- en koude-overschotten met grote energiebesparende resultaten.

Met succes is een 425 meter lange ondergrondse verbinding tussen de Hermitage en de Hortus voltooid. De boor heeft er ruim twee dagen over gedaan van de hoek Amstel/Nieuwe Herengracht naar het uittredepunt naast het nieuwe ketelhuis op het terrein van de Hortus. Het boortraject ging niet alleen onder de Weesperstraat door, maar ook onder de metrotunnel van de Oostlijn. Niet eerder is in Nederland onder een dergelijke tunnel geboord.

De aanleg van de ondergrondse verbinding is onderdeel van het vooruitstrevende duurzaamheidsproject Tussen Kunst en Kas , waarbij de Hermitage Amsterdam en de Hortus Botanicus hun warmte- en koude-overschotten gaan delen, met grote energiebesparende resultaten. Nu deze ondergrondse verbinding er ligt kunnen de installaties van de twee instituten worden gekoppeld. Vanaf september zullen beide Rijksmonumenten dan voor altijd met elkaar verbonden zijn.

Aanleiding voor de samenwerking was het warmte-overschot in de WKO-bron van de Hermitage. Warmte-koudeopslag (WKO) is een methode om energie in de vorm van warmte of kou op te slaan in de bodem. Het warmte-overschot van de Hermitage wordt straks geëxporteerd via een 425 meter lange buis naar de Hortus om de kassen te verwarmen. De Hortus levert gekoeld water terug aan de Hermitage voor de koeling van de expositiezalen. Het project is door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen benoemd tot voorbeeldproject bij de nieuwe Beleidsnota Duurzaamheid Rijksmonumenten. In februari werd het project bekroond met de Duurzaam Erfgoed Prijs 2016 van de Provincie Noord-Holland.

www.tussenkunstenkas.nl

Vorig artikelIn Oostpoort 12 koopwoningen met lage lasten
Volgend artikelOnontbeerlijke groene longen van de stad: de parken