Home Kort nieuws Botulisme in Oosterpark

Botulisme in Oosterpark

0

In het Oosterpark is botulisme geconstateerd. Vooral watervogels raken hiermee besmet, maar het kan ook gevaarlijk zijn voor kleine kinderen, ouderen en honden. Als mensen of dieren water met botulisme binnenkrijgen, kunnen ze ernstig ziek worden.

Het advies is om niet in ondiep, stilstaand water te gaan waarin ook eenden en andere watervogels zwemmen. En honden en kinderen op het droge te houden. Voor kinderen geldt dit niet voor de pierenbadjes in het park, want daarin wordt het water dagelijks ververst.

Botulisme is een ernstige ziekte bij vooral watervogels die veroorzaakt wordt door de gifstoffen (toxines) van een bacterie (botuline). De bacterie die botulisme veroorzaakt kan zich alleen onder bepaalde omstandigheden snel vermenigvuldigen, bijvoorbeeld in water dat 20 graden of nog warmer is. En dan vooral in ondiep, stilstaand water, want dat warmt snel op. Vooral in warme zomers komt botulisme vaak voor bij (water)vogels.

Dood of ziek dier in het water gespot? Meld dit bij een dood dier bij Waternet via 0900 9394 en bij een ziek dier bij de Dierenambulance Amsterdam, 020 626 2121.