Home Indische Buurt Brandweer straks ’s nachts niet meer op tijd in Indische Buurt

Brandweer straks ’s nachts niet meer op tijd in Indische Buurt

1

De brandweer Kazerne Victor in de Dapperstraat sluit vanaf het nieuwe jaar tijdens de nachtelijke uren. Daardoor wordt het dan praktisch onmogelijk om op tijd te komen bij een brand in de Indische Buurt. Dat bevestigde Harm Balk, sectormanager van brandweer Amsterdam-Amstelland, aan AT5.

Bij woningbranden in portiekwoningen van voor 1945 is de afgesproken aanrijtijd voor de brandweer zes minuten. Dat moet in 65 procent van de gevallen worden gehaald. ‘Het klopt dat we in de Indische Buurt nooit meer die zes minuten gaan halen in de nacht’, verklaart Balk aan AT5. ‘Maar er zijn al heel veel plekken waar we het sowieso niet halen. Maar we zeggen nog steeds dat de nachtelijke sluiting van Kazerne Victor absoluut verantwoord is.’

‘Sluiting goed doorgerekend’
Het is volgens Balk bij de korpsleiding bekend dat veel brandweermensen het plan niet zien zitten. Er zijn al eerder kazernes gesloten of samengevoegd. Toch blijft het aantal branden en slachtoffers bij branden afnemen. De beslissing van de nachtelijke sluiting van Victor heeft de korpsleiding volgens Balk beter dan ooit kunnen doorrekenen.

Proeftuinkazerne
Kazerne Victor wordt vanaf 1 januari een proeftuin waar wordt geëxperimenteerd met een 8-uurs rooster. Bovendien moet de brandweer ook een buurtfunctie krijgen. Hoe dat eruit gaat zien is nog niet bekend. Daar komt nog een plan voor.

De plannen van de brandweer worden uitgelegd tijdens een bewonersavond op maandag 5 november om 20.00 uur in de Wethouder Verheijhal.