Home Overzicht Bredere fietspaden na renovatie van Berlagebrug

Bredere fietspaden na renovatie van Berlagebrug

0

De Berlagebrug is aan het einde van zijn technische levensduur en moet grondig worden gerenoveerd. De mechanische uitrusting is versleten, het beweegbare gedeelte is vervormd en er is scheurvorming in het brugwachtershuisje. Het fietspad kan de enorme hoeveelheden fietsers niet aan.

Beeld Hans Heigeert

Klachten over geluidsoverlast van de brug en problemen bij warm weer waren vorig jaar aanleiding om de staat van de brug eens goed te bekijken. Daaruit bleek dat de Berlagebrug een grondige onderhoudsbeurt nodig heeft. Dat zal betekenen dat de brug in 2020 zo’n vier maanden afgesloten zal zijn voor alle verkeer.

Alle verkeer gestemd
Voor auto’s en fietsers wordt een alternatief gezocht en tram 12 zal gedurende die periode niet verder rijden dan de Vrijheidslaan.  Ook de beroepsvaart op de Amstel kan gedurende die periode de brug niet passeren.

Te smal fietspad
Fietsers ervaren dagelijks dat het fietspad veel te smal is voor de enorme hoeveelheden fietsers die het te verwerken krijgt. Het voetpad zal nu worden versmald waardoor kan het fietspad worden verbreed met ongeveer 60 centimeter.

Omleiding van vier maanden
Tegelijkertijd wordt de naastgelegen Schollenbrug, aan de andere kant van de roeivereniging gerenoveerd. Het afsluiten van deze brug maakt het voor het doorgaand fietsverkeer nog lastiger. De kosten bedragen totaal ruim 26 miljoen euro. De grondige  renovatie van het Rijksmonument, dat is ontworpen door architect H.P. Berlage, staat gepland voor 2020.